Izvor: Politika, 24.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez struje i po 20 sati

Nadležni u KEK-u bez odgovora na ponudu srpskih vlasti o isporuci 300 miliona kilovat-časova električne energije za Srbe

KOSOVSKA MITROVICA, LIPLJAN, GRAČANICA... – Nekoliko hiljada Srba na teritoriji Kosmeta ponovo ima problem sa snabdevanjem električnom energijom. Naime, u nekim srpskim sredinama kao što su Lipljan i srpska sela u ovoj opštini, Gračanica, Štrpce, ali i pojedinim oblastima na severu Kosmeta, struje nema i po 20 sati dnevno.
Kako kaže Borivoje Vignjević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << potpredsednik SO Lipljan, struje nije bilo ni u letnjem periodu, međutim sada je situacija izuzetno teška s obzirom na niske jutarnje temperature, ali i noću kada se živa u termometru spušta ispod nultog podeoka Celzijusove skale.

– Nastavlja se višegodišnji pritisak na srpski živalj. Diskriminacija je počela negde novembra 2004. godine, kada su srpska naselja u Lipljanu i sela u ovoj opštini čak pet meseci bila bez električne energije. Narod je uplašen i već s prvim mrakom zatvara se u kuće. Nemamo nikakvih zvaničnih informacija, a kako čujemo, situacija će se nastaviti. Plašim se kako ćemo sprovesti referendum, s obzirom na to da se skoro sva srpska sela nalaze u albanskom okruženju, a još uvek su sveža sećanja na tragične događaje u ovom delu Kosova i Metohije – kaže Vignjević i apeluje na zvanični Beograd da "nađe način kako bi pomogao srpskom življu".

Zabrinutost zbog isključenja struje vlada i u Gračanici i okolnim mestima na centralnom Kosovu.

Zvanični Unmik, odnosno KEK i dalje se oglušuju o probleme Srba, ali i na zahtev zvaničnog Beograda koji je svojevremeno ponudio da preko KEK-a srpskim sredinama isporučuje električnu energiju kao "humanitarnu pomoć". Nebojša Aleksić, direktor Elektrodistribucije za Kosovo i Metohiju, podseća da je u razgovorima Unmika, KEK-a i predstavnika Beograda, na sastancima radnih grupa, Koordinacioni centar ponudio 300 miliona kilovat-časova električne energije kao humanitarnu pomoć srpskim sredinama, međutim odgovor druge strane još ne stiže.

Aleksić navodi da je za dnevne potrebe kosmetskog stanovništva potrebno 800 megavata električne energije, međutim KEK proizvodi tek nešto više od polovine, tačnije 517 megavata. Direktor Elektrodistribucije kaže da režim isključenja ostaje na snazi, ali da su, bar što se tiče severa Kosova, u nešto povoljnijoj situaciji "prioritetni objekti", u ovom slučaju kosovskomitrovički Zdravstveni centar i osnovne i srednje škole, kao i predškolske ustanove.

Kosovska energetska korporacija će, po svemu sudeći, i u toku ove grejne sezone primeniti plan o kategorizaciji dostave električne energije na Kosovu, i to po kategorijama A, B i C. Naime, oblasti koje su obeležene sa A struju će imati u toku 24 časa, one koje su kategorizovane pod kategorijom B imaće povremena isključenja, dok će oblasti kategorizovane pod C imati najviše isključenja. Inače, oblasti su kategorizovane na osnovu toga ko koliko redovno plaća svoje račune. Ovim povodom se, svojevremeno, Džonu Ešliju, upravnom direktoru Kosovske energetske korporacije, obratio bivši ombudsman za Kosovo Marek Antoni Novicki.

Ističući da razume potrebu Kosovske energetske korporacije – da klijentima koji redovno plaćaju svoje mesečne račune pruži potpunu uslugu u dostavi električne energije, kao i nameru da kazni one koji to ne čine, ombudsman za Kosovo je, ipak, protestovao protiv takve, po njemu, diskriminatorske dostave struje. Naime, KEK će, upozoravao je Novicki, na ovaj način da kazni i građane koji redovno izmiruju svoje račune za struju, ali žive u oblastima kategorizovanim sa B i C, u kojima se struja ne plaća redovno. To njegovo upozorenje se, na žalost, i obistinilo prošle zime. Primera radi, Goranci, koji su, inače, redovno izmirivali svoje obaveze, ipak su satima bili bez električne energije, jer su pripadali "kažnjeničkoj grupi".

Ovakav sistem kolektivnog kažnjavanja je, govorio je Marek Antoni Novicki, ne samo u suprotnosti sa postojećim standardima iz oblasti ljudskih prava, već je i kontraproduktivan. Naime, građani koji žive u oblastima B i C neće imati podstrek da redovno izmiruju svoje račune za struju, ako će u svakom slučaju imati restrikciju. U isto vreme, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi oni koji dosad nisu redovno plaćali struju počeli to da čine, ako su već takve sreće da žive u oblastima klasifikovanim pod kategorijom A, odnosno tamo gde 24 časa mogu besplatno da dobijaju struju.

Novicki je predlagao da se donese drugi plan, ali su njegove primedbe ostale bez odgovora, a nestašica struje na Kosovu i Metohiji ponovo postaje aktuelna tema. Kako će taj problem biti rešavan ove zime, juče smo pokušali da saznamo i od Paljoka Beriše, portparola KEK-a, ali nismo uspeli da uspostavimo telefonsku vezu s Prištinom.

I dr Nenad Popović, šef ekonomskog tima za Kosmet i jug Srbije, podseća da se ekonomski tim dosad već tri puta obraćao Unmiku, kako bi se zajednički rešila energetska kriza na Kosmetu.

– U julu smo Unmiku poslali zahtev da "Elektrokosmetu", koji snabdeva delove teritorije nastanjene srpskim stanovništvom, odobri status nezavisnog operatera distributivne mreže. Zahvaljujući tom statusu, kao prvo, snabdevanje strujom bi bilo redovno, čime bi se umanjili nepotrebni troškovi za održavanje mreže. Drugo, procenat naplate, koji obezbeđuje nesmetane nabavke, bio bi, sa današnjih 30, podignut na više od 90 odsto – objašnjava Popović.

Kada je reč o izgradnji kapaciteta, naš drugi predlog Unmiku, upućen krajem avgusta, bio je da zajednički investiramo u izgradnju četiri nove trafo-stanice. Međutim, problem KEK-a nije samo u nedostatku kapaciteta, već pre svega u lošem menadžmentu. Ne treba zaboraviti da je u KEK, u proteklom periodu, uloženo više od 800 miliona dolara, a da su rezultati sve gori. Cilj sva tri predloga upućena Unmiku je, ističe dr Nenad Popović, da se ti rezultati poprave i da se konačno stane na put humanitarnoj katastrofi.

– Predložiću Unmiku i da hitno oformi tim koji će rukovoditi poslovanjem KEK-a. Naime, predložiću da to bude mešoviti tim stručnjaka, u kojem će bitna uloga, pored albanskih i međunarodnih eksperata, biti poverena onima koji KEK najbolje poznaju, dakle, stručnjacima srpske nacionalnosti koji su, inače, do 1999. godine KEK uspešno vodili.

-----------------------------------------------------------

Nedovoljan uvoz struje

Iako je ponovo na snazi režim KEK-a o restrikciji koja najviše pogađa neplatiše, odnosno kategoriju potrošača u grupi C, u kojoj ima najviše Srba, ipak se može reći da pojedini delovi nisu u tako alarmantnoj situaciji.

Trenutno na Kosmetu smanjenim kapacitetom rade termoelektrane "A" i "B", pa tako u Obiliću radi samo trojka u TE "A", odnosno jedinica TE "B", a uvoz od 106 megavata, koliko je uvezeno u subotu, nije dovoljan, bar kako kažu u "Elektrodistribuciji" u Kosovskoj Mitrovici, da zadovolji potrebe stanovništva. Najugroženija su srpska domaćinstva u Lipljanu, gde je, recimo, nadomak komande Kfora, 90 srpskih kuća već desetak dana po 20 sati bez električne energije, a isti je slučaj i sa srpskim selima – Lepina, Radevo, Skulanevo, Suvi do, Donja i Gornja Gušterica, Livađe i Dobrotin.

S. RistićB. Radomirović

[objavljeno: 24.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.