Izvor: B92, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bespravna gradnja i u rezervatima

Beograd -- Iako je u Specijalnom rezervatu prirode Uvac zabranjena gradnja, na tom prostoru ima građevina. Velimir Ilić ne da rušenje.

Specijalni rezervat prirode Uvac 2006. je stavljen pod zaštitu države kako bi od izumiranja bila spasena retka ptica beloglavi sup, ali i sačuvane ostale biljne i životinjske vrste. Iako je na području rezervata zabranjena gradnja bilo koje vrste, čak i privremenog karaktera, Uvac je rezervat, ali i gradilište. Za rušenje zaduženo Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za infrastrukturu, a Ilić sporečava rušenje.

Neko je počeo izgradnju objekta u neposrednoj blizini staništa beloglavog supa, zaštićene životinjske vrste. Dušan Pajkić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, kaže da je napravljena lista svih nelegalnih objekata i dostavljena Ministarstvu za infrastrukturu, u čijoj su nadležnosti kontrola i sprečavanje divlje gradnje.

Vlada Srbije donela je krajem prošle godine uredbu o pojačanom čuvarskom nadzoru, o kom se brinu staraoci rezervata. Direktor te službe Slobodan Ljubojević tvrdi da su čuvari bili iznenađeni kada su izbrojali 185 objekata, od kojih je 50 podignuto tokom prošle i ove godine.

"Reagovala je građevinska inspekcija. Imali smo veliku podršku SUP-a, uvek su nam davali milicionere na terenu jer je bilo velikih problema. Investitori nisu hteli da se legitimišu, bilo je verbalnih pretnji čuvarima", kaže Ljubojević.

Ovih dana inspektori dolaze i uručuju rešenja o rušenju.

Predsednik Opštine Nova Varoš Branislav Dilparić smatra da ne treba srušiti sve divlje izgrađene objekte jer su neki nikli i pre tri decenije. On smatra da prirodu treba zaštititi onako kako je to rešeno u Švajcarskoj ili u Sloveniji, na Bledu.

Načelnik građevinske inspekcije Miljan Čanović izjavio je za B92 da su doneta rešenja o rušenju 192 bespravno podignuta objekta na području Uvca, Zlatarskog i Radojinskog jezera, i očekuje da će ti objekti biti uklonjeni u naredna dva do tri meseca.

Ilić: Nema rušenja!

Nema rušenja bespravnih objekata: Velimir Ilić (FoNet, arhiva)

"Nema rešenja o rušenju i nema rušenja objekata", poručio je juče ministar za infrastrukturu Velimir Ilić neposredno pre nego što je trebalo da budu uručena rešenja o rušenju 192 bespravno podignute vikendice na Zlatarskom jezeru u okviru specijalnog rezervata prirode u kanjonu Uvca kod Nove Varoši, piše Blic.

Republička građevinska inspekcija, kojoj je nadležno Ilićevo ministarstvo, trebalo je juče da preda vikendašima rešenja o rušenju bespravno sagrađenih vikendica, ali se inspektori nisu pojavili.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine za rušenje

Ministarstvo zaštite životne sredine zalaže se za rušenje bespravno podignutih objekata na Zlatarskom jezeru, jer je dolina reke Uvac, uredbom vlade, proglašena specijalnim rezervatom prirode, rečeno je danas Beti u tom Ministarstvu.

"Očekujemo da će biti poštovana Uredba i da će biti srušeni objekti, od kojih nijedan nije imao dozvolu za gradnju", navedeno je u Ministarstvu.

Ministar Ilić je, međutim, otvarajući lokalni put u tom kraju kratko poručio da "neće biti rušenja".

Po navodima neimenovanih sagovornika Blica, načelnik Republičke građevinske inspekcije Miljan Čanović tokom jučerašnjeg dana krenuo je put Uvca kako bi predao rešenja o rušenju. Međutim, u međuvremenu, ministar Ilić je obavešten o tome. Iako niko ne može da potvrdi da je inspektor potom dobio neke nove instrukcije od ministra, činjenica je da se inspektor nije pojavio u zakazano vreme na sastanku sa nadležnima koji upravljaju tim prirodnim dobrom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.