Petak, 17.08.2007.

07:46

Bespravna gradnja i u rezervatima

Iako je u Specijalnom rezervatu prirode Uvac zabranjena gradnja, na tom prostoru ima građevina. Velimir Ilić ne da rušenje.

Izvor: B92, Beta

Default images

Specijalni rezervat prirode Uvac 2006. je stavljen pod zaštitu države kako bi od izumiranja bila spasena retka ptica beloglavi sup, ali i sačuvane ostale biljne i životinjske vrste. Iako je na području rezervata zabranjena gradnja bilo koje vrste, čak i privremenog karaktera, Uvac je rezervat, ali i gradilište. Za rušenje zaduženo Ministarstvo za infrastrukturu, a Ilić sporečava rušenje.

Neko je počeo izgradnju objekta u neposrednoj blizini staništa beloglavog supa, zaštićene životinjske vrste. Dušan Pajkić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, kaže da je napravljena lista svih nelegalnih objekata i dostavljena Ministarstvu za infrastrukturu, u čijoj su nadležnosti kontrola i sprečavanje divlje gradnje.

Vlada Srbije donela je krajem prošle godine uredbu o pojačanom čuvarskom nadzoru, o kom se brinu staraoci rezervata. Direktor te službe Slobodan Ljubojević tvrdi da su čuvari bili iznenađeni kada su izbrojali 185 objekata, od kojih je 50 podignuto tokom prošle i ove godine.

"Reagovala je građevinska inspekcija. Imali smo veliku podršku SUP-a, uvek su nam davali milicionere na terenu jer je bilo velikih problema. Investitori nisu hteli da se legitimišu, bilo je verbalnih pretnji čuvarima", kaže Ljubojević.

Ovih dana inspektori dolaze i uručuju rešenja o rušenju.

Predsednik Opštine Nova Varoš Branislav Dilparić smatra da ne treba srušiti sve divlje izgrađene objekte jer su neki nikli i pre tri decenije. On smatra da prirodu treba zaštititi onako kako je to rešeno u Švajcarskoj ili u Sloveniji, na Bledu.

Načelnik građevinske inspekcije Miljan Čanović izjavio je za B92 da su doneta rešenja o rušenju 192 bespravno podignuta objekta na području Uvca, Zlatarskog i Radojinskog jezera, i očekuje da će ti objekti biti uklonjeni u naredna dva do tri meseca.

Ilić: Nema rušenja!

Nema rušenja bespravnih objekata: Velimir Iliæ (FoNet, arhiva)
"Nema rešenja o rušenju i nema rušenja objekata", poručio je juče ministar za infrastrukturu Velimir Ilić neposredno pre nego što je trebalo da budu uručena rešenja o rušenju 192 bespravno podignute vikendice na Zlatarskom jezeru u okviru specijalnog rezervata prirode u kanjonu Uvca kod Nove Varoši, piše Blic.

Republička građevinska inspekcija, kojoj je nadležno Ilićevo ministarstvo, trebalo je juče da preda vikendašima rešenja o rušenju bespravno sagrađenih vikendica, ali se inspektori nisu pojavili. Ministar Ilić je, međutim, otvarajući lokalni put u tom kraju kratko poručio da "neće biti rušenja".

Po navodima neimenovanih sagovornika Blica, načelnik Republičke građevinske inspekcije Miljan Čanović tokom jučerašnjeg dana krenuo je put Uvca kako bi predao rešenja o rušenju. Međutim, u međuvremenu, ministar Ilić je obavešten o tome. Iako niko ne može da potvrdi da je inspektor potom dobio neke nove instrukcije od ministra, činjenica je da se inspektor nije pojavio u zakazano vreme na sastanku sa nadležnima koji upravljaju tim prirodnim dobrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: