Beriša: Nemačka opstruira rad Suda za zločine OVK; Gaši i Klinaku odbili poziv Specijalnog suda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 01:08

Beriša: Nemačka opstruira rad Suda za zločine OVK; Gaši i Klinaku odbili poziv Specijalnog suda

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša, izjavio je danas da Nemačka opstruira rad Suda za zločine OVK, kako bi preuzela međunarodnu poziciju koju ima SAD.

Beriša je u emisiji Fokus na B92 rekao da je Specijalni sud koji se bavi zločinima OVK, napravljen inicijativom SAD kojima je stalo da se problem žrtava reši.

"Nemačka vrši pritisak, ja bih rekao da je ona destruktivni element u ovom trenutku koji čini sve da se izbegnu delovanja suda", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beriša i ocenio da Nemačka, a time i EU, želi da zauzme smesto pre SAD "A poznato je da je Amerika stvorila Kosovo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, nemoguće je da EU, Velika Britanija i SAD nisu znali za "zlodela na Kosovu i Metohiji" i da je došlo do razlaza između EU i SAD kojoj je stalo da reši problem žrtava.

"Hapšenje čelnih ljudi OVK Gucatija i Haradinaja je rađeno po nalogu tužilaštva i suda iz Prištine i to je radila sudska policija. Očekivanje je da će ovaj sud na kraju završiti sa obavezujućim presudama", kazao je Beriša.

Beriša je naveo da je svima koji su bili deo OVK jasno da moraju da se sklone sa političke scene i da prihvate odgovornost za zločine, te da su mnogi to učinili osim Ramuša Haradinaja.

Govoreći o curenju dokumenata Suda u Hagu, Beriša je rekao da su time ugroženi svedoci zločina.

"Imali smo slučaj da je Nasim Haradinaj čak jednu porodicu identifikovao i tako ugrozio i imali smo prostor da je slaba reakcija evropskog političkog društva i EU na postupak i curenje dokumenata", kazao je on.

Gaši i Klinaku odbili poziv Specijalnog suda

Specijalni sud pozvao je advokata udruženja veterana tzv.OVK Tomu Gašija i sekretara te organizacije Fatona Klinakua, ali su obojica odbili te pozive, jer kako su rekli, ne priznaju taj sud.

To je Gaši objavio na svom Fejsbuku navodeći da je on dobio poziv da se javi policiji Euleksa u Kosovom polju kao advokat Udruženja, prenosi prištinska Koha.

"Policiji Specijalnog tužilaštva u Hagu izgleda da nije jasno da Nasim Haradinaj, Hisni Gucati, kao i Faton Klinaku ne priznaju Specijalni sud. Ni ja neću odgovoriti na poziv jer ga ni ja ne priznajem"m napisao je Gaši.

On je dodao da je sud izgubio svoju svrhu i da želi da uhapsi advokate koji zastupaju veterane tzv.OVK.

I Klinaku se oglasio na Fejsbuku navodeći da je dobio poziv, ali da smatra da sud nema više nadležnost.

"Zvali su me telefonom i tražili da pričam nemački, a kada sam im rekao da neću da pričam engleski, ali ja sam rekao da ne želim. Koliko sam shvatio moram da potpišem nešto", napisao je Klinaku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Šefica EU na Kosovu tražila pomoć članica EU zbog opstrukcija rada Specijalnog suda

Izvor: Danas, 01.Okt.2020

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova informisala članice EU o "velikim problemima" sa kojima se susreće Specijalni sud za zločine „OVK” na Kosovu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.