Beograd povukao ambasadora u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 16.Jan.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd povukao ambasadora u Crnoj Gori

Crnogorske vlasti uspostavile su juče diplomatske odnose sa privremenim kosovskim institucijama, a razmena ambasadora očekuje se kad Crnogorci u Ustavu Kosova budu priznati kao nacionalna manjina.

Nakon ovakve odluke zvanične Podgorice, srpski ministar diplomatije Vuk Jeremić odmah je uputio demarš crnogorskom predstavniku u Beogradu i naredio povlačenje ambasadora Srbije Zorana Lutovca na konsultacije u Beograd.

- Uspostavljanje diplomatskih odnosa Vlade Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gore sa Prištinom narušava regionalnu stabilnost i otežava uspostavljanje najboljih mogućih odnosa među susedima, što je prioritet Vlade Srbije - kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koje je juče uputilo i demarš predstavniku Vlade Crne Gore u Beogradu.

Ministar Vuk Jeremić rekao je da će narednih dana, tokom konsultacija sa ambasadorom Zoranom Lutovcem, biti razgovora o aktuelnoj situaciji i eventualnim daljim merama koje će Srbija preduzeti.

- Odluka Podgorice da uspostavi diplomatske odnose sa ilegalnim, secesionističkim vlastima u Prištini ne može proći bez posledica – rekao je Jeremić.

Dolazak ministra odbrane Crne Gore Bora Vučinića u Beograd, koji je bio planiran za ponedeljak, 18. januar, odložen je, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Srbije. Vučinić je zajedno sa Draganom Šutanovcem, ministrom odbrane Srbije, na aerodromu u Batajnici u ponedeljak trebalo da potpiše sporazum o razmeni imovine i dokumenata između dve države.

Diplomatski odnosi Podgorice i Prištine uspostavljeni su razmenom pisama ministara spoljnih poslova Crne Gore i Kosova, Milana Roćena i Skendera Hisenija, u kojima je takođe naveden uslov crnogorske vlade za dolazak ambasadora. To je juče potvrdio i Hiseni, koji je rekao da neće biti problema oko priznavanja crnogorske nacionalne manjine u Ustavu Kosova.

- To neće biti prepreka za uspostavljanje punih diplomatskih odnosa, jer smo kao demokratska država spremni da zaštitimo interese svih zajednica koje žive u našoj suverenoj i nezavisnoj državi - rekao je Hiseni. On za „Blic" kaže da nikada više neće biti pregovora o statusu Kosova.

- To pitanje je rešeno. Kosovo je nezavisna i suverena država. Savetujem Srbiji da odustane od daljeg mešanja u unutrašnje stvari Kosova. Vlasti u Beogradu će morati pod pritiskom naših međunarodnih prijatelja da prihvate „korak po korak". To je jedini način da se osigura potpuni mir i stabilnost na Balkanu - kaže Hiseni i dodaje da su diplomatski odnosi sa Crnom Gorom uspostavljeni bez pritisaka i ucena.

Prva reakcija Srbije na odluku crnogorske vlade bila je povlačenje ambasadora iz Podgorice, kao i odlaganje posete ministra odbrane Crne Gore Beogradu. Juče se od srpskih zvaničnika nije mogla dobiti informacija da li će na tom polju biti novih poteza srpskih vlasti. Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, kaže za „Blic" da je Crna Gora napravila samo prvi korak ka uspostavljanju diplomatskih odnose i da Beograd mora dobro da iskoristi ovu „pauzu".

- Srbija više nema pametan potez, već mora da se odluči za onaj koji je najmanje štetan. Razmena pisama crnogorskog i kosovskog ministra spoljnih poslova je samo prvi korak, a drugi je slanje ambasadora, na koji će Priština ipak morati da sačeka - kaže Janjić.

On dodaje da je Beograd došao u apsurdnu situaciju, jer se borba za Kosovo pretvorila u izolaciju Srbije u regionu.

- Srbija je tražila da se u organizaciji CEFTA Kosovo predstavlja kao Unmik Kosovo, a ne kao Republika Kosovo. U tome je uspeo prošle godine. Plašim se da će u 2010. biti drugačije i da će zemlje u regionu podržati ovu drugu opciju. Ranije je Kosovo bilo to koje je popuštalo, a sada je drugačije. Jasno je da Tadić nema izbora i da mora da ode na inauguraciju Josipovića, da jača odnose sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, jer samo tako može da se popravi položaj Srbije - smatra Janjić i dodaje da će zbog ovakve politike Vašington i Evropska unija zaključiti da Srbija sebe vodi u samoizolaciju.

Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS, kaže da zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova Srbija ne sme praviti veliku dramu, ali da istovremeno „treba da kažemo šta mislimo o njihovom potezu".

- Potez Crne Gore je za žaljenje. Ishitren je i napravljen dok traje proces u Hagu. Ne može se smatrati dobronamernim. Kad krećemo da popravljamo odnose sa komšijama, nađe se neko da ih pokvari - kaže za „Blic" Dragoljub Mićunović.

Vujanović: Značaj prenaglašen

I predsednik Crne Gore Filip Vujanović potvrdio je da neće potpisivati akte razmene ambasadora sa Kosovom dok ne bude rešeno pitanje priznanja crnogorske manjine i njenog predstavljanja u kosovskoj vlasti. Takođe, rekao je on, do tada treba rešiti još neka otvorena pitanja kao što je povratak crnogorskih izbeglica na KiM.

- Mislim da je značaj čina uspostavljanja diplomatskih odnosa ukupno prenaglašen, jer on predstavlja samo diplomatsko sprovođenje već donete odluke - rekao je Vujanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.