Izvor: B92, 04.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd načelno prihvata Štajnerov poziv na dijalog

Beograd -- Šef UNMIK Mihael Štajner pozvao je u ponedeljak premijera Srbije Zorana Đinđića i šefa Koordinacionog centra Nebojšu Čovića da tokom sledeće nedelje u Prištini sa UNMIK i privremenim kosovskim institucijama počnu razgovore "o praktičnim pitanjima", čime bi bio otvoren proces dijaloga Beograda i Prištine. Štajner predlaže da razgovori budu vođeni na nivou ministarskih delegacija, a kao pitanja o kojima bi se razgovaralo predlaže saradnju na polju energetike i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << transporta, trgovine, priznavanje registarskih tablica i saobraćajnih dokumenata, kao i ličnih karata, putnih isprava i vozačkih dozvola. Na dnevnom redu bi se, prema Štajnerovom predlogu, našla i pitanja ispunjavanja obaveza iz socijalnog osiguranja i povratak katastarske dokumentacije iz Srbije na Kosovo. "Sastanak bi nam omogućio da pokrenemo direktne razgovore za rešavanje praktičnih pitanja obe strane u smislu podsticaja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Saveta Evropske unije", istakao je Štajner u pismu.

Savetnik Zorana Đinđića Branko Radujko za Radio B92 kaže da će Vlada ove sedmice zauzeti zvaničan stav povodom Štajnerove inicijative: "Predsednik Vlade je primio Štajnerovo pismo pre nekoliko sati i još ne postoji nikakva zvanična odluka. Prvi utisak je da o stvarima u pismu treba razgovarati, da treba formirati delegaciju, o tome će Vlada sigurno u narednih nekoliko dana doneti odluku, dakle da za svaku od tih ponuđenih tema budu izabrani predstavnici ministarstava. S druge strane, ne odustajemo od velikih tema, ne odustaje se od daljih inicijativa za traženje boljeg statusa srpske nacionalne zajednice na Kosovu i Metohiji i interesa Srbije", rekao je Radujko.

Premijer Kosova Bajram Redžepi za Radio B92 kaže da će Vlada Kosova u utorak zauzeti stav o razgovorima s Beogradom. "Mislim da je to dobar znak. Mi još nismo dobili nikakav zahtev od Štajnera. Verovatno ćemo ga, ako ga dobijemo, razmatrati na sednici Vlade, ali mislim da je to pozitivni pomak. To su stvari od zajedničkog interesa, a što se tiče političkog dijaloga i pitanja statusa Kosova, trebalo bi diskutovati o tome", rekao je Redžepi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.