Izvor: Danas, 22.Okt.2014, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i dalje bez pregovaračkog tima

Beograd - Srbija je jedina zemlja koja će proći većinu skrininga u pregovorima sa Evropskom unijom bez užeg pregovaračkog tima koji formira Vlada na predlog šefa pregovaračkog tima, istakao je u jučerašnjem razgovoru sa novinarima Andrej Horvat, predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i vođa projekta „Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji“.

Horvat je naveo da iskustvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << iz prošlosti pokazuje da je većina zemalja kandidata za pridruživanje EU oformila uži tim već na početku tog procesa, dok Srbija to nije učinila.

- Pregovaračke grupe u Srbiji dosad su dobro funkcionisale, kao i Kancelarija za evropske integracije i ostali učesnici pregovora, ali nužno je i oformiti uži tim budući da se zbog složenosti posla traži još više ekspertskog znanja. Stoga, potrebno je i imenovati nadležne državne sekretare u ministarstvima finansija, privrede i spoljnih poslova koji po pravilu ulaze u taj uži tim - kazao je Horvat.

Predstavljajući rezultate istraživanja o koordinaciji u dosadašnjim pregovorima Srbije sa EU, predstavnik GIZ-a je konstatovao da najveći broj ispitanika koji učestvuju u pregovaračkom procesu smatra da postoji jasna podela posla i odgovornosti, da je izgrađeno međusobno poverenje, kao i je informisanje „pravovremeno i jasno“.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.