Beograd i Priština iznose argumente

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i Priština iznose argumente

Pravni timovi Srbije i vlasti u Prištini podnose danas Međunarodnom sudu pravde u Hagu argumentaciju sa kojom nastupaju u procesu po zahtevu Generalne skupštine UN, koja je zatražila mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. To je, istovremeno, i poslednji rok u kom svoju argumentaciju mogu predati i druge zainteresovane zemlje, koje će na taj način uzeti aktivno učešće u procesu.



Argumenti Srbije sažeti su na 300 stranica, uz propratne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dokumente, dok prištinske vlasti najavljuju podnesak iz dva dela na oko 500 stranica. Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić objašnjava da je suština argumenata Beograda - kršenje međunarodnog i domaćeg prava.

- Argumentacija je jako složena, ali centralna pozicija je da su činom jednostrano proglašene nezavisnosti, prekršeni Ustav Srbije, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kumanovski sporazum, završni akt iz Helsinkija, kao i Povelja UN - kaže Jeremić za „Blic".

Vlasti u Prištini još ne saopštavaju na čemu je bazirana argumentacija koja će danas biti predata MSP, ali se očekuje da bude vezana za tezu da je samoopredeljenje bilo jedini način da Albanci na KiM ostvare svoja prava. Istovremeno, Priština će pokušati da insistira i na „priznavanju realnosti" da je nezavisnost Kosova već priznalo preko 50 država u svetu.

Pravni stručnjak Nikola Barnija, koji je nekada radio za MSP, ocenio je za Tanjug da Srbija „na prvi pogled ima jake pravne argumente", ali i da su „pravni argumenti Prištine prilično solidni".

- Lično očekujem da sud u ovom slučaju donese vrlo jasnu odluku o tome kakav je pravni status Kosova u ovom trenutku - rekao je Barnija, dodajući da političke okolnosti neće uticati na sudije i da će presudni biti pravni argumenti.

Od zemalja koje nezavisnost Kosova nisu priznale očekuje se da učešće u procesu, slanjem svog pravnog mišljenja, između ostalih uzmu Rusija, Kina, Španija i Rumunija, dok će stavove u prilog nezavisnosti dati i SAD, Francuska, Slovenija i Finska.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.