Beograd: Verifikovani mandati

Izvor: B92, 14.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Verifikovani mandati

Beograd -- Na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda verifikovani su mandati svih 110 novih odbornika, nakon čega je sednica prekinuta.

Verifikaciju mandata podržalo je 58 odbornika liste Za evropski Beograd, koalicija okupljenih oko Socijalističke partije Srbije i Liberalno-demokratske partije. Odbornici Srpske radikalne stranke i koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije nisu učestvovali u glasanju jer su ranije napustili zasedanje.

Posle toga sednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, na predlog SPS-a, prekinuta, jer ne postoji većina za izbor predsednika Skupštine grada.

Predsedavajući Branislav Belić obavestio je odbornike da će ih pisanim putem obavestiti o nastavku sednice.

Prethodno, Skupština Beograda usvojila je sa 58 glasova "za" novi dnevni red konstituivne sednice, nakon što su odbornici SRS-a i koalicije DSS-NS napustili sednicu.

Stari dnevni red dva puta nije izglasan. Odbornici Srpske radikalne stranke i koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije napustili su sednicu posle polemike, dok predstavnici SPS-a nisu glasali. "Za" je glasalo 54 odbornika liste Za evropski Beograd, LDP-a i PUPS-a.

U međuvremenu, predložen je novi dnevni red, koji je usvojen. Zatim su verifikovani mandati svih 110 novih odbornika, a sednica je potom prekinuta.

SRS je optužio predsedavajućeg Branislava Belića da uopšte nije konstatovao da odborničke grupe DSS-NS i SPS nisu učestvovale u glasanju.

I pri prvom glasanju za predloženi dnevni red bila su 54 odbornika, od 110 odbornika, pa je predsedavajući, najstariji poslanik, Branislav Belić, iz koalicije Za evropski Beograd, odredio pauzu od 30 minuta.

Radikali i narodnjaci protestovali su zbog toga što je predloženi dnevni red dva puta menjan, a oni nisu konsultovani.

Skupština Beograda ima 110 odbornika: koalicija DS-G17 plus ima 45, radikali 40, koalicija DSS-NS 12, LDP sedam i SPS-PUPS-JS šest odbornika. Skupština ima rok mesec dana od dana konstituisanja da formira vlast.

Radikali i narodnjaci o poslovniku i diktaturi

Odbornici su jutros oko 10.45 glasali za dnevni red i "za" se izjasnilo 54 odbornika liste Za evropsku Srbiju, LDP-a i Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Skupština ima 110 odbornika.

Posle toga je određena pauza i tek posle pauze predsedavajući je tražio da se odbornici izjasne i ko je protiv, a ko uzdrzan. Protiv je bilo 40, a niko nije bio uzdržan.

To je predsedavajući Branislav Belić (DS) prokomentarisao rečima: "Sve je u redu", što su radikali protumačili da Belić smatra da je izglasan dnevni red. U međuvremenu je Zoran Alimpić, iz DS-a, predložio da se glasanje ponovi i da se odbornici izjasne javno, prozivkom.

Posle prepodnevne pauze od sat vremena, ponovo se glasalo o dnevnom redu, koji drugi put nije usvojen jer su 54 odbornika bila "za", a odbornici SRS-a "protiv", dok SPS nije glasao.

Potom je počela razmena optužbi između radikala i Alimpića jer je zakazao konstituivnu sednicu tek za 14. jul iako su radikali, narodnjaci i socijalisti 28. maja potpisali koalicioni sporazum i obezbedili većinu. Socijalisti su juče raskinuli taj sporazum.

Odbornik radikala Aleksandar Vučić poručio je Alimpiću da je "bruka i sramota" Beograda i da ne ume čak ni da čita zakon. Vučić je optužio dosadašnjeg predsednika Skupštine grada Zorana Alimpića da je uveo diktaturu jer je sednicu zakazao tek za 14. jul.

"Držali ste vlast u Beogradu (od 11. maja do danas) zato što ste se plašili odgovornosti za sve što ste radili u proteklom periodu. Mogli ste da zakažete sednicu jer ste znali da imamo većinu, a posle ste mogli da nas sve posmenjujete", rekao je Vučić.

Vučić je bio kandidat za gradonačelnika Beograda prema koalicionom sporazumu koji su radikali, narodnjaci i socijalisti potpisali 28. maja. Socijalisti, koji su u međuvremenu formirali republičku vladu sa Demokratskom strankom, juče su raskinuli sporazum o Beogradu.

Vučić je uveren da će se socijalisti držati obećanja da neće ulaziti u gradsku vlast sa Liberalno-demokratskom partijom, odnosno da će biti raspisani novi izbori za gradski parlament.

"Ako vas narod mnogo voli, idemo na izbore, da vidimo šta će da kažu", rekao je funkcioner SRS-a i dodao da veruje da će na tim izborima "pobediti čast i poštenje, a biti poražen lopovluk".

Nebojša Bakarec, iz Demokratske stranke Srbije, rekao je da Alimpić, kao tehničko lice, nije smeo da se poigrava sa parlamentarnim sistemom i narodnom voljom, već je trebalo da zakaže sednicu kada je obavešten da je formirana većina.

"Sada vam SRS drži lekcije iz demokratije, a vi SRS nazivate mračnom silom devedesetih", rekao je Bakarec. DS, kazao je funkcioner DSS-a, predstavlja antisistemsku stranku, koja deli građane Srbije na podobne i nepodobne.

Odbornik LDP-a Dejan Ranđić zatražio je od socijalista da omoguće verifikaciju mandata. "Nismo očekivali od SPS-a ovakvo ponašanje. Ukoliko nastave sa tim, zahtevamo da DS raskine koaliciju sa njima na republičkom nivou, za to će joj LDP dati podršku", rekao je Ranđić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.