Belgijski premijer doneo u Beograd nove predloge oko Briselskog sporazuma, detalji za sada - TAJNA!

Izvor: BKTV News, 24.Apr.2018, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski premijer doneo u Beograd nove predloge oko Briselskog sporazuma, detalji za sada - TAJNA!

Srbija spremna na sporazumna rešenja.

Belgijski premijer Šarl Mišel doneo je danas u Beograd nove predloge koji se tiču sprovođenja Briselskog sporazuma, o kojem ni on, niti njegov domaćin nisu izneli više detalja, pre nego što budu razmotreni unutar EU.

"Kada se budem vratio u Brisel, podeliću s kolegama sva ta mišljenja i stavove, ali i neke moguće postupke, i u tom kontekstu razgovaraćemo i o ZSO, jer to je nešto gde treba da razgovaramo i gde mora da >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se radi", rekao je Mišel na zajedničkoj pres konferenciji s predsednikom Vučićem u Beogradu.

Dodao je da je s Vučićem razgovarao "o nekim mogućim postupcima, te o tome da bi mogli zajedno da isprobaju određene ideje".

O tome će s kolegama iz EU takođe razgovarati, preneo je Mišel novinarima, kako bi, poručio je, EU mogla angažovanije da postupa i da bi mogla da iznađe stabilnije rešenje, prihvatljivo za sve.

On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga kako zemlje koje baštine takve demokratske vrednosti i vladavinu prava, kao što je Belgija, gledaju na nepoštovanje međunarodnih sporazuma, poput Briselskog, odnosno na činjenicu da Priština kao potpisnica tog dokumenta pet godina ne sprovodi obaveze koje je sporazumom preuzela.

Mišel je rekao i da mu je razgovor sa srpskim predsednikom omogućio da vidi suštinski kako mi razumemo i tumačimo stavove u vezi sa sprovođenjem briselskih sporazuma, te poručio da će to preneti i kolegama iz EU po povratku u Brisel.

Ništa više nije mogao da kaže ni srpski predsednik:

"Ne mogu o tim predlozima da kažem nešto više, dok to ne bude deo politke EU i dok neki neki drugi faktori ne budu sa tim predlozima saglasni", rekao je Vučić.

Primetio je samo da bi ti predlozi mogli biti interesantni u budućnosti.

"Razgovarali smo o Evropskom putu i najvažnija tema je da mi imamo najveću prepreku na putu ka EU, a to je sporazum koji treba postići sa Prištinom", rekao je Vučić.

Ističući da je to za nas teško pitanje, on je rekao da je svom sagovorniku preneo da je Srbija spremna na sporazumna rešenja.

"Lakih rešenja nema. Mi smo spremni za teške odluke, ali treba da postoji kompromis sa obe, a ne sa jedne strane", precizirao je.

Naveo je i da su on i belgijski premijer razgovarali o različitim pristupima određenim rešenjima i problemima, ali da je potrebno da region bude u vrhu prioriteta agende EU.

On dodaje da se nada da će biti još susreta, kao i da je pitanje Kosmeta pitanje budućnosti.

"Kao što smo uspeli da smanjimo javni dug, nezaposlenost, da imamo suficit, mislim da i ćemo imati šansu da i teške političke probleme rešimo", kazao je Vučić.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.