Bajden u sredu dolazi u Beograd

Izvor: B92, 14.Maj.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden u sredu dolazi u Beograd

Beograd -- Potpredsednik SAD Džozef Bajden dolazi u sredu u Beograd, saznaje B92. Njegova poseta regionu počinje u ponedeljak, a posetiće Beograd, Sarajevo i Prištinu.

Bajden je u poslednjih 30 godina najviši američki zvaničnik koji dolazi u Srbiju. Drugi čovek SAD u Srbiju dolazi da unapredi odnose između dve zemlje ali i da upozori ceo region da održi stabilnost, čulo se na tribini Centra za demokratiju o srpsko-američkim odnosima.

Bajdenov dolazak,prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekim ocenama, najznačajnija je diplomatska poseta nekog zvaničnika Sjedinjenih američkih država još od juna 1980. godine, kada je SFRJ posetio tadašnji američki predsednik Džimi Karter.

U američkoj ambasadi smatraju da ovaj dolazak pokazuje koliko vlada SAD daje značaj stabilnosti regiona.

"Potpredesnik Bajden će se sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Cilj razgovora je da se ožive bilateralni odnosi dve zemlje. Kao što je ovde već rečeno slažemo se da se ne slažemo kada je Kosovo posredi, međutim, postoje mnoge oblasti o kojima valja porazgovarati i intenzivno raditi u predstojećem periodu", kaže Debora Menuti iz ambasade SAD.

I predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Živorad Kovačević smatra da je Bajdenova poseta dobra prilika za popravljanje odnosa izmedju Beograda i Vašingtona. Kovačević kaže da Bajden nosi poruku i srpske i za kosovske vlasti.

"Da ohrabri Beograd, da smiri retoriku oko Kosova, ali i Pristinu. Takođe da više učini na zaštiti Srba i da obeshabri obe strane da rešenje traže u podsticanju sukoba", kaže Kovačević.

Analitičar Slobodan Marković smatra, međutim, da je suština Bajdenove posete, upozorenje celom regionu da održi stabilnost.

Kako B92 saznaje, već sada, više stotina operativaca američkih službi, priprema teren za Bajdenov dolazak. Mere bezbednosti u Srbiji biće podignute na najviši mogući stepen, kaže ministar policije.

Radikali ne gledaju dobronamerno na posetu američkog podpredsednika. Oni kažu da se Bajden pre 10 godina zalagao za okupaciju Srbije, a Srbe nazivao bandom nepismenih silovatelja i ubica beba.

Bajden je u Beogradu poslednji put bio pre 16 godina, kao predsednik pododbora za Evropu, američkog Senata.

Novi američki potpredsednik je u dve administracije Bila Klintona bio jedan od glavnih zagovornika američke vojne intervencije tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji i veliki lobosta za nezavosnost Kosova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden stiže na Balkan

Izvor: RTS, 14.Maj.2009

Sarajevo, Beograd i Priština sa različitim emocijama iščekuju posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. SAD traže da EU integriše zapadni Balkan. Pojačane mere bezbednosti pred dolazak drugog čoveka Bele kuće...Martin Slecinger, direktor za Istočnoevropske studije u vašingtonskom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.