Izvor: B92, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B-1461: Seksualno iživljavanje nad muslimanima u Čelopeku

Hag -- Suđenje Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu nastavljeno je u utorak iskazom zaštićenog svedoka optužbe pod šifrom B-1461, izveštava novinar B92 Miodrag Vidić.

Najveći deo iskaza zaštićenog svedoka B-1461 odnosio se na događaje u selu Čelopek u istočnoj Bosni, gde je grupa naoružanih ljudi iz Srbije tokom mesec dana u aprilu 1992. godine, u lokalnom Domu kulture držala u zatočeništvu, ubijala, masakrirala i brutalno seksualno zlostavljala veću grupu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Muslimana iz istočne Bosne. Prema tvrdnjama B-1461, od 162 muslimanskih zatvorenika, trideset je sigurno ubijeno, uključujući njegovog oca i dvojicu stričeva.

Za ove zločine odgovorna je grupa koju je predvodio Dušan Vučković, zvani "Repić". Zatvorenici, od kojih su u parovima izdvajani očevi i sinovi, bili su primoravani na oralni seks pred drugima, nekima su masakrirani polni organi i noževima povređivane ruke i tela. Vučković je u dva navrata, tokom muslimanskog praznika Bajrama i potom na Vidovdan, ulazio u prostoriju sa zatvorenicima i na njih nasumično otvarao vatru. Seksualno iživljavanje je lično organizovao.

Milošević nije sporio da je reč o ratnom zločinu niti je želeo da svedoka ispituje o "mučnim detaljima" iz Čelopeka, rekavši da je Dušan Vučković, izveden pred sud u Šapcu 1993. gde je mu je suđeno za ratne zločine iz Čelopeka. U sudnici nije precizirano kakva je presuda donesena, ali je tužilaštvo napomenulo da Vučkoviću u Srbiji nije suđeno za seksualna maltretiranja o kojima je svedok govorio.

Milošević je kao dokaz odbrane priložio dve naredbe najviših vojnih vlasti iz leta 1992. godine u kojima se ističe da u BiH deluju razne nekontrolisane paravojne formacije koje su obučene u uniforme JNA. Prema njegovim rečima, Vučković i njegova grupa pripadali su upravo takvim formacijama.Milošević je takođe nastojao da ospori tvrdnje svedoka da su snage srpske policije i JNA odgovorne za izbijanje sukoba u istočnoj Bosni, rekavši da su na tom području delovale naoružane muslimanske jedinice. Suđenje Slobodanu Miloševiću nastavlja se u sredu, iskazom novog zaštićenog svedoka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.