Australija pokušava da umanji ratne zločine počinjene u Avganistanu — MIP Rusije

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2023, 19:25

Australija pokušava da umanji ratne zločine počinjene u Avganistanu — MIP Rusije

 
Australijske vlasti nastoje da „ublaže“ ratne zločine koje su trupe te zemlje počinile u Avganistanu, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju u petak.
„Apsolutno je jasno da vladajući krugovi Zelenog kontinenta pokušavaju sve da ublaže pitanje ratnih zločina koje su počinile australijske trupe u Avganistanu, što je tema za koju smatraju da je veoma neprijatna. U svakom slučaju, čini se da je to osnovni razlog iza aktivnosti – ili, tačnije, neaktivnosti – prethodnog liberalnog kabineta na čelu sa osramoćenim premijerom Skotom Morisonom, koji je uključivao ništa manje ozloglašenog ministra odbrane Pitera Datona“, primetila je diplomata. „Članovi boračkih organizacija, medija i nekih političkih snaga koje nisu u vezi sa aktuelnim vlastima ističu da su neprihvatljivi pokušaji zatvaranja sramnih avganistanskih dosijea prebacujući svu krivicu na redove i narednike snaga za specijalne operacije. Posebno, senator Malkolm Roberts iz opozicione stranke Jedne nacije predložio je tokom parlamentarnih saslušanja u maju da načelnik australijskih odbrambenih snaga general Angus Kembel vrati krst za zasluge koji je dobio 2012. kao komandant australijskih trupa na Bliskom istoku“, nastavila je Zaharova. Prema njenim rečima, novi podaci o australijskim ratnim zločinima jasno pokazuju da je „ovo pitanje institucionalno i duboko ukorenjeno, posebno u elitnim jedinicama oružanih snaga zemlje“. „Pokušaji vladajućih krugova da utišaju negodovanje javnosti preduzimanjem samo palijativnih mera ukazuju na dvostruke standarde i licemernu prirodu australijske političke klase, koja zanemaruje sopstvene mane, ali spremno kažnjava druge zemlje zbog neispunjavanja zapadnih standarda“, naglasila je Zaharova.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharova: Govori Ukrajine u Međunarodnom sudu pravde su obična farsa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2023

Govori predstavnika Kijeva u Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju Ukrajina protiv Rusije bili su demonstrativna farsa, dok su predstavnici Moskve argumentovano predstavili neosnovanost ukrajinskih tvrdnji, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.