Amfilohije: Šta je bilo neprikladno

Izvor: B92, 11.Maj.2013, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Šta je bilo neprikladno

Beograd -- Mitropolit Amfilohije kaže da nema ničeg neprikladnog u njegovom govoru na mitingu protiv Briselskog sporazuma kada se molio za upokojenje Vlade i Skupštine.

"U Vladi treba da umre ono što je bolesno, a da vaskrsne ono zbog čega postoje Vlada i parlament", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije za Politiku.

On je naveo da je njegov govor bila "jektenija za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije i njihovo Vaskrsenje" i objasnio da se jektenije govore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za duhovno zdravlje i vaskrsenje.

"Nema tu ništa neobično ni neprikladno, samo je prilagođeno ovom istorijskom momentu", rekao je Amfilohije.

On je naveo da je vlada Srbije prihvatila sopstveni poraz države. "Kako sebe mogu smatrati zdravima jedna takva Skupština i Vlada", dodao je Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je, takođe, rekao da Vladi Srbije ne želi zlo nego dobro i da su sadašnju vlast građani izabrali jer su poverovali da će poštovati Ustav i da neće prihvatiti diktat NATO-a.

Umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) rekao, govoreći o državnom vrhu Srbije, da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji veruju u garancije NATO-a".

"(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.

On je naveo da vlast ne veruje u Boga, nego u pogubnu mitologiju Evropske unije. "Nema zemaljske Srbije bez nebeske", dodao je on.

Premijer Dačić je izjavio da je ovo neuobičajen i neprimeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke. "Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji", rekao je premijer Dačić.

Srpski patrijarh Irinekj ogradio se od svih izjava i činjenja mitropolita Amfilohija i penzionisanog vladike Atanasija Jeftića na mitingu protiv briselskog sporazuma.

Verski analitičar Živica Tucić rekao je za B92 da je šokiran činom mitropolita Amfilohija.

Brojne stranke osudile su ispade sa jučerašnjeg skupa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.