Amerikanci hoće zajedničke vojne vežbe sa Prištinom?

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 15:48

Amerikanci hoće zajedničke vojne vežbe sa Prištinom?

Nacrt godišnjeg zakona o odbrani, o kojem bi Senat trebalo da raspravlja ove nedelje, predviđa da i KiM bude uvršćeno na listu za američku vojnu obuku.

To bi značilo i zajedničke vežbe sa SAD, a usled pojačanih tenzija na Balkanu, piše Difens njuz.

Prema nacrtu Fiskalnog zakona o nacionalnoj odbrani za 2024. godinu, tzv. Kosovo će moći da učestvuje u vojnim vežbama pod vođstvom SAD radi povećanja interoperabilnosti sa snagama NATO-a. Ovo, kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogućava Kosovu da dobije nadoknadu za obuku kroz vojne vežbe sa članicama NATO-a i Partnerstva za mir.

"Komitet Senata za oružane snage pohvaljuje napore Ministarstva odbrane da podrži Kosovo dok radi na razvoju i unapređenju svojih nacionalnih bezbednosnih snaga, posebno napore da poveća profesionalizam, poboljša interoperabilnost i ojača sposobnost Kosova da odgovori na spoljne i hibridne pretnje“, kaže se u izveštaju komisije, koji prati nacrt zakona.

Prema pisanju Difens njuza, u izveštaju se takođe navodi da Komitet "podržava proširenje saradnje u oblasti sajber bezbednosti“ sa kosovskim bezbednosnim snagama, nalažući ministru odbrane da obavesti Kongres o naporima da se to učini do kraja godine.

Napori za produbljivanje vojnih veza između SAD i Kosova dolaze u trenutku kada Bajdenova administracija i američki zakonodavci nastoje da smanje tenzije između Kosova i Srbije.

Krajem maja, kada su izbile tenzije na severu Kosova, Sjedinjene Američke Države isključile su tzv. Kosovo iz vežbi „Defender Europe 2023”.

U tekstu Difens njuza podseća se i da je kao članica Partnerstva za mir "Srbija redovno domaćin vojnih vežbi 'Platinasti vuk' sa SAD i njihovim saveznincima u NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.