Izvor: B92, 01.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki rok SCG istekao u utorak

Beograd -- Rok koji su Sjedinjene Američke Države dale za zaključivanje sporazuma o neizručivanju svojih državljana stalnom Međunarodnom krivičnom sudu istekao je u utorak, a državna zajednica Srbija i Crna Gora još nije zvanično odgovorila ni da prihvata ni da odbija ovaj sporazum. Ministar odbrane SCG Boris Tadić rekao je da odgovor na ovaj zahtev neće uticati na proces priključivanja Državne zajednice programu Partnerstvo za mir. "Taj zahtev ima direktne veze s bilateralnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnom saradnjom i sa američkom pomoći u refomi Vojske i to je jedina negativna konsekvenca koju bismo mogli da očekujemo", rekao je Tadić.

Profesor Međunarodnog prava i direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da sporazum u ovakvom obliku ne bi trebalo prihvatiti. On smatra da je vrlo netaktično od zemlje koja izručuje svoje građane jednom "ad hok" sudu tražiti da napravi izuzetak kada je u pitanju stalni međunarodni sud, koji je zvanično i prihvatila ratifikujući sporazum o njegovom osnivanju. Ipak, rešenje može da se nađe u posebnom sporazumu", kaže Dimitrijević za B92. "Treba razumeti i američku vladu koja je pod pritiskom da krije pripadnike svojih mirovnih snaga, ali zato ima osnova u samom Statutu, zbog čega bi trebalo izuzeti samo one koji su ionako izuzeti, a to su oni koji imaju razne imunitete - diplomate, pripadnike oružanih snaga, a ne apsolutno sve američke građane. Ja mislim da to može da se u jednom pregovaračkom naporu učini, pa da i Evropska unija, koja nam šalje signale da to ne uradimo, bi bila dužna da nam uvede neku kompenzaciju za slučaj da SAD, odnosno njihova vlada, budu toliko nerazumni da nas zbog toga kažnjavaju", rekao je Dimitrijević.

Portparol Stejt departmenta Ričard Baučer saopštio je da su 43 zemlje javno zaključile taj sporazum sa SAD, a da je "najmanje sedam" država to učinilo u tajnosti. On je rekao da je oko 36 zemalja suočeno sa mogućnošću da izgube američku vojnu pomoć. Što se tiče Balkana, Hrvatska je odbila američki predlog, dok su Albanija, Bosna i Hercegovina i Makedonija prihvatile sporazum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.