Ambasador Srbije u SAD: Hrvatska poruka pomirenja najjasnija, a Tadić se izvinio više puta

Izvor: Blic, 23.Apr.2010, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Srbije u SAD: Hrvatska poruka pomirenja najjasnija, a Tadić se izvinio više puta

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Vladimir Petrović kritikovao je tekst u "Njujork tajmsu" prema kome je izvinjenje hrvatskog predsednika Ive Josipovića za ulogu Hrvatske u ratu u Bosni dosada "najjasnija poruka pomirenja" jednog od lidera tri nekada zaraćena naroda, podsetivši da su predsednik Tadić i Srbija prethodno više puta uputili poruke pomirenja svojim susedima.

"Srbija snažno pozdravlja izjave hrvatskog predsednika, ali nas brine tvrdnja da je saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hrvatske do danas najjasnija poruka pomirenja koju je uputio jedan od tri naroda uključenih u rat devedesetih godina", naveo je ambasador u pismu koje je objavio njujorški dnevnik.

Ambasador je podsetio da je "tokom prve godine mandata, predsednik Srbije posetio Bosnu i izvinio se svima kome su Srbi naneli bol".

Tadić je posle toga išao u Srebrenicu i izvinio se za zločine koji su tamo počinjeni u ime Srbije, podsetio je ambasador.

"Predsednik Tadić se zatim 2007. godine javno izvinio građanima Hrvatske za patnje koje su im naneli pripadnici njegovog naroda, a pre samo dve nedelje skupština Srbije je donela rezoluciju kojom su osuđeni zločini u Srebrenici", istakao je Petrović.

"Njujork tajms" je prošle nedelje preneo tekst agencije AP, u kome se navodi da se "hrvatski predsednik (u skupštini Bosne i Hercegovine) izvinio za ulogu njegove zemlje u ratu u BiH, što je do danas najjasnija poruka pomirenja koju je uputio lider jednog od tri naroda koji su učestvovali u ratu, najkrvavijem sukobu u Evropi od Drugog svetskog rata".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.