Aleva planira da otkupi 4.000 tona paprike i paštrnaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Aleva" planira da otkupi 4.000 tona paprike i paštrnaka

U kompaniji "Aleva" u Novom Kneževcu u toku je prijem industrijske paprike i paštrnaka. Programom za ovu godinu jedan od lidera u preradi povrća u našoj zemlji planira da otkupi 4.000 tona sirovine, što će biti dovoljno da se podmiri domaće i strano tržište. U "Alevi" ističu da su u prilici da poljoprivrednicima novac isplate odmah po predaji robe, što je u okviru dugoročnog poslovanja preduzeća.

U kompaniji "Aleva" u Novom Kneževcu vrši se prijem industrijske paprike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pa se tako na pisti samo u nekoliko nedelja našlo više od hiljadu tona predatog povrća, inače zaštitnog znaka ove kompanije na severu Banata.

U preduzeću imaju planove za otkup kojim bi podmirili domaće i strano tržište, a to je proizvodnja više od 460 tona začinske aleve paprike, kao i više hiljada tona dodataka jelima.

"U fazi realizacije je plan otkupa 3.000 tona industrijske paprike, kao i 1.000 tona paštrnaka. Dakle, ove godine je planirano ukupno 4.000 tona, a u prethodnim godinama, kao i u narednim količina će se menjati u zavisnosti od potrebe i kreće se od 4.000 do čak 8.000 tona", kaže Goran Aleksić, zamenik generalnog direktora "Aleve" Novi Kneževac.

U "Alevi", koja se ne bavi obradom poljoprivrednog zemljišta, radi 350 zaposlenih, dok je isti broj ugovorom vezano po sezoni i uglavnom su to individualna poljoprivredna gazdinstva, kao i zadruge kako u Novom Kneževcu, tako i u okolnim naseljima i opštinama. U toku je prerada paprike, a svi koji sirovinu isporuče u preduzeću novac dobijaju odmah.

"I ove godine, kao i u prethodnim godinama, "Aleva" isplaćuje sve svoje dobavljače, a tu mislim pre svega na kulture koje otkupljujemo. To izvršavamo sto posto avansno. Odmah po prijemu robe vrši se plaćanje u stoprocentnom iznosu", dodaje on.

Na području opštine Novi Kneževac pod industrijskom paprikom ove sezone našlo se oko 180 hektara, a prosečan prinos je oko sedam tona po jedinici površine.

"Aleva" je privatizovana pre 15 godina, ali je, uprkos veoma zahtevnom tržištu, izborila svoje mesto u samom vrhu preduzeća koje se bave preradom i dobijanjem proizvoda od sušenog povrća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.