Albanija blokirala zajedničku deklaraciju na samitu PSJIE

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija blokirala zajedničku deklaraciju na samitu PSJIE

BEOGRAD – Samit šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) završen je danas u Beogradu bez usvajanja zajedničke deklaracije, pošto je predstavnik Albanije imao primedbe na tekst ponuđenog nacrta.

Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Seljim Beljortaja izjavio je, nakon što je učesnicima ponuđen nacrt deklaracije, da i pored dobre volje sa kojim je doputovao na samit, ne može da podrži taj tekst jer je, kako je rekao, nedovoljno konstruktivan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Ovu deklarciju ne možemo da prihvatimo jer je neophodno da se u njoj reflektuje pominjanje značaja postignutih dogovora (Beograda i Prištine) i puno sprovođenje tih dogovora”, rekao je Belortaja, nakon čega je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je u tom trenutku predsedavao skupom, konstatovao da deklaracija nije usvojena zbog protivljenja jedne države.

Beljortaja je prethodno u svom govoru ponovio stav Tirane da bi Kosovu trebalo omogućiti da postane „ravnopravna” članica Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, kao i drugih regionalnih inicijativa.

----------------------------------------

Nikolić žali zbog neusvajanja završne deklaracije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je danas žaljenje zbog toga što na završetku beogrdskog samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope nije usvojena zajednička deklaracija, iako su sve države članice te inicijative saglasne sa njenim ciljevima.

Nikolić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicima Crne Gore i Makedonije Filipom Vujanovićem i Đorđem Ivanovim, objasnio da se deklaracija samita donosi konsenzusom - koji je izostao zbog insistiranja predstavnika Albanije na nečemu na čemu nije insistirala nijedna druga članica.

„Radilo se o tome da se na izvestan način otvori novo poglavlje u ovoj organizaciji odnosno da dođe do predstavljanja administracije iz Prištine na način koji za Srbiju nije prihvatljiv jer nije dogovoren do sada”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, to je bacilo malu senku na jedan uspešan skup organizovan na zadovoljstvo svih učesnika.

Nikolić je izrazio nadu da samiti PSJIE u budućnosti neće biti uskraćeni za završni akt.

-----------------------------------------

Dobrosusedstvom do evrointegracija i ekonomskog prosperiteta

BEOGRAD – Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi od suštinskog su značaja za ubrzanje evropskih integracija i ekonomski prosperitet zemalja Jugoistočne Evrope, poručili su danas šefovi država koji učestvuju na regionalnom samitu u Beogradu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je atmosfera saradnje u regionu stvorena zahvaljujući predanom radu svih zemalja i da je jasno da su bez toga mogućnosti za saradnju sa EU minimalne.

„Regionalne inicijative teže ispunjenju zajedničkog cilja - uspostavljanju trajnog mira i blagostanja naroda na prostoru jugoistočne Evrope”, ukazao je Nikolić i dodao da je Srbija posevćena politici izgradnje dobrosusedskih odnosa i regionalnoj saradnji, za šta će se, kako je naglasio, i lično zalagati.

Srbija današnjim samitom završava predsedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, koje preuzima Makedonija, a predsednik te države Đorđe Ivanov ističe da su regionalne inicijative sredstvo za transformisanje jugoistočne Evrope u prostor stabinosti i saradnje.

„Sada nam je više nego ikada potrebna regionalna saradnja, jer samo tako možemo prevazići predrasude koje su opteretile našu prošlost i mogu biti pretnja našoj budućnosti”, rekao je Ivanov.

Prema njegovim rečima, države regiona ne smeju da dopuste da im drugi nameću odgovore, već da same, sarađujući, pronalaze rešenja za globalne izazove koji ih pogađaju.

„Vreme je za akciju, a ne reči, kako bismo ostvarili zajedničku budućnost, jer nade bez dela su uzaludne. Mi još nismo ostvarili značajan progres u mnogim oblastima, a vreme nam neumitno izmiče”, upozorio je Ivanov.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da je ta zemlja snažno posvećena regionalnoj saradnji i odana politici dobrosusedstva.

„Prijateljstvo država i saradnja je jedini put ka prosperitetu ovog dela sveta, a i najbolja preporuka za napredak ka članstvu EU”, naglasio je Vujanović.

Govoreći o evropskim interacijama, on je naglasio da se Crna Gora nada određivanju datuma za pregovore sa EU i da za to očekuje podršku svih u regionu.

Prema njegovim rečima, samo dinamičniim reformama koje vode ka povećanju investicija i uz saradnju regiona može se doprineti jačanju svake pojedinačne države.

Član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović rekao da je njegova zemlja posvećena regionalnoj saradnji, ali da se protivi daljoj institucionalizaciji PSJIE i drugih regionalnih inicijativa.

S tim u vezi on je ocenio da bi svi otvoreni problemi trebalo da se rešavaju blateralnim putem i dijalogom.

Ukazujući da BiH planira da do kraja godine podnese zahtev za dobijanje statusa kandidata za EU, Radmanović je rekao da se protivi obustavljanju daljeg proširenja EU nakon prijema Hrvatske, za šta se, kako je dodao, zalažu pojedine zemlje.

Prema njegovim rečima, to bi vodilo ka daljim podelama u Evropi, a posebno u regionu na zemlje koje mogu biti i one koje ne mogu biti članice Unije.

Radmanović se posebno osvrnuo na pitanje Kosova i založio se za rešenje pregovorima, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev istakao je da su, što se njegove države tiče, tri najvažnija stuba PSJIE kolektivna vizija zajedničke budućnosti u EU, vizija bezbednosti u okviru kolektivnog evroatlantskog bezbednosnog koteksta i dobri odnosi u regionu.

„Možemo napredovati samo ako se integrišemo, ako uspostavimo mrežu poverenja i saradnje i mostove koji će nas sve zajedno dovesti do prosperiteta”, rekao je Plevnelijev, konstatujući da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije preduslov ostvarivanja svih ovih ciljeva.

Bugarska će, kako je istakao, kao i do sada nastaviti da podržava evropsku perspektivu čitavog Balkana, i u tom kontekstu je pozdravio napredak Hrvatske, Srbije i ostalih država regiona u procesu evrointegracija.

Tanjug

objavljeno: 15.06.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanija blokirala zajedničku deklaraciju

Izvor: Akter, 15.Jun.2012

Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) završen je u Beogradu bez usvajanja zajedničke deklaracije, pošto je predstavnik Albanije imao primedbe

Nastavak na Akter...

Albanija blokirala zajedničku deklaraciju, Nikolić žali zbog neusvajanja

Izvor: BKTV News, 15.Jun.2012

Samit šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) završen je danas u Beogradu bez usvajanja zajedničke deklaracije, pošto je predstavnik Albanije imao primedbe na tekst ponuđenog nacrta.. Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Seljim Beljortaja izjavio je, nakon što...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.