Agim Čeku proteran iz Kolumbije

Izvor: B92, Tanjug, 07.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agim Čeku proteran iz Kolumbije

Bogota, Priština -- Agim Čeku, za kojim je Interpol Srbije raspisao poternicu zbog zločina na Kosovu, proteran je iz Kolumbije, gde je učestvovao na konferenciji o razoružanju.

Srpske vlasti zatražile su od Interpola Kolumbije da uhapse Čekua, ali, prema saopštenju državne bezbednosne agencije DAS, agentima te agencije zakon zabranjuje primenu mera zadržavanja stranih državljana, optuženih za krivična dela počinjena pre 2005. godine.

Čeku je doputovao u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kolumbiju 3. maja, kako bi učestvovao na seminaru o demobilizaciji i razoružanju, saopštio je DAS.

Čeku u Evropi

Bivši kosovski premijer Agim Čeku, nakon proterivanja iz Kolumbije, izjavio je da se nalazi u Evropi, ne precizirajući tačno gde. "Samo mogu reći da sam u Evropi", rekao je Čeku francuskoj agenciji Frans pres.

"Poternica nema pravnu osnovu, to je politička poternica", rekao je Čeku i dodao da Srbija nema nadležnost na Kosovu od 1999. godine.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić juče je potvrdio da je Čeku u Kolumbiji, ali da ta zemlja ne može da primeni meru zadržavanja pošto je to u suprotnosti sa važećim zakonima.

Interpol Srbije je za Čekuom raspisao poternicu zbog mnogih ratnih zločina počinjenih nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu tokom oružanih sukoba 1999. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolumbija proterala bivšeg kosovskog premijera Čekua

Izvor: NaDlanu.com, 07.Maj.2009

BOGOTA, 7. maja 2009. (Beta-AFP) - Kolumbija je u četvrtak proterala bivšeg premijera Kosova Agima Čekua, za kojim je Srbija raspisala interpolovu poternicu zbog ratnih zločina, potvrdila je kolumbijska služba bezbednosti DAS. DAS je saopštio da je Čeku doputovao u Kolumbiju 3. maja da bi učestvovao...

Nastavak na NaDlanu.com...

Agim Čeku proteran iz Kolumbije

Izvor: BBC na srpskom, 07.Maj.2009

Bogota je u četvrtak proterala bivšeg premijera Kosova Agima Čekua zbog toga što je Srbija za njim, preko Interpola, raspisala međunarodnu poternicu.

Nastavak na BBC na srpskom...

Kolumbija proterala Čekua

Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 08:37

BOGOTA - Agim Čeku (43), za kojim je srpski Interpol raspisao međunarodnu poternicu zbog genocida, posle odbijanja kolumbijskih vlasti da ga izruče Srbiji, letom „Er Fransa” stigao je juče u Pariz, gde je preseo na avion za glavni grad Hrvatske, čiji je državljanin. Posle odbijanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.