Srbija mora da traži izručenje

Izvor: Glas javnosti, 08.Maj.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija mora da traži izručenje

BEOGRAD - Bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Čeku, lociran u Kolumbiji, neće biti izručen Srbiji, jer, prema rečima ministra policije Ivice Dačića, zakon te zemlje ne omogućava izručenje stranih državljana za delo koje je počinjeno pre 2005. godine. Dačić je naveo da su kolumbijske vlasti zamolile Srbiju da „diplomatskim kanalima komunicira oko eventualnog Čekuovog zadržavanja“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
S druge strane, član skupštinskog Odbora za pravosuđe i upravu Zoran Krasić tvrdi da u „zakonu Kolumbije“ ne postoji nikakva prepreka, jer međunarodno pravo obavezuje države da izruče osobe protiv kojih je podignuta međunarodna optužnica za ratne zločine.

- Obavezno diplomatskim putem moramo da tražimo da Čeku bude izručen Srbiji, a prema međunarodnom pravu, protiv njega može da vodi postupak svaka država koja ga uhvati. Kolumbija mora da ga izruči, jer svi međunarodni propisi to od nje traže. Nema okolnosti koje bi je kočile. Ratni zločin je krivično delo koje ne zastareva, Čeku nije njihov državljanin, već naš i delo je počinjeno ovde - ističe Krasić i dodaje da vremensko ograničenje „važi samo za Haški tribunal, jer ima izlaznu strategiju prema kojoj može da podiže optužnice do 31. decembra 2004“.

Čeku zanimljiv samo novinama

Advokat Toma Fila ocenjuje da srpska poternica nema nikakvu vrednost.

- Ovo je politička priča. Čeku bude uhapšen, a posle dva sata Amerikanci telefoniraju da ga puste. Čekuova lokacija je zanimljiva samo za novine - kaže Fila.

A STA TA PROTUVA RADI U KOLUMBIJI?? HAHA DA NIJE NA ODMORU DA OBEZBEDI 2 TONE KOKE LISTOVA ZA REPUBLJIKU K.

ZATO GA TREBA UHAPSITI, I SVE KORAKE MU PREGLEDATI

on je tamo kao ambasador bond stila!

I onda ameri telefoniraju svom Tadicu u BG i od toga nema nista. Cak i Columbia bi vise cuvala Srpske interese od Tadica. Pa taj nekrsteni crnogorac je propast Srbiije.

Ova vlada nece traziti izrucenje od Kolumbije jer se boje sta ce taj zlocinac kazati na sudu. U ovoj vladi ima dosta onih koji su zajedno sa Thacijem i ostalim zlocincima bili na kjojekakvimn seminarima i molitvenim doruccima u organizaciji amerike i ostalih NEVLADINIH ORGANIZACIJA sirom zapada. Bas bi bilo interesantno cuti ko je sve bio u NANSEN SKOLE u Lillehammeru i ko se jos onda sreo i razgovarao o rusenju Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.