Agencije snose troškove produžetka putovanja

Izvor: S media, 24.Jun.2010, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencije snose troškove produžetka putovanja

Građani koji odlaze na putovanja koja organizuju turističke agencije ne bi trebalo da strahuju od nepredviđenih okolnosti, poput produžetka putovanja, jer agencije snose troškove u takvim situacijama.

Država Grčka je, s druge strane, u pokušaju da povrati poverenje stranih turista, obećala da će isplatiti nadoknadu svim turistima koji zbog štrajkova ili prirodnih nepogoda ne budu mogli da se vrate kućama posle odmora u njihovoj zemlji.

To obećanje je deo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << napora da se popravi imidž zemlje narušen demonstracijama protiv vladinih mera štednje. Tako je štrajk radnika u glavnoj grčkoj luci Pirej kod Atine juče onemogućio na stotine putnika da se trajektima prebace na željena mesta, uprkos sudskoj odluci da je taj štrajk nezakonit.

Ministar za kulturu i turizam Pavlos Gerulanos rekao je da vlada garantuje da će platiti smeštaj i hranu svakom turisti, čak i onom koji ne može da napusti zemlju zbog aktivnosti vulkana na Islandu.

Naše turiste, međutim, situacija u Grčkoj ne zabrinjava mnogo. Kako navode u turističkim agencijama, tražnja za destinacijama u toj državi više je nego dobra, nema otkazivanja i zabrinutosti.

Aleksandar Vučković iz Agencije „Argus“ kaže da je turoperator dužan da se brine o turistima, da ih odveze na željenu destinaciju i odatle ih vrati.

- Ukoliko nismo u mogućnosti, onda to uvek ide na teret organizatora. To jeste nešto što važi u opštim uslovima putovanja. Ako se dese neke vanredne okolnosti gde ne možemo da ispunimo uslove, vanredne troškove obično snosi organizator - ističe Vučković i dodaje da su već krenule prve ture za Grčku i da je brojnost turista dobra.

- Prodaja ide odlično i nema otkazivanja - navodi Vučković.

Milica Žarković iz „Kon Tikija“ kaže da je veliki broj putnika već otputovao i vratio se iz Grčke, te da do sada nije bilo nikakvih problema.

- Nema razloga da mislimo da će se desiti nešto nepredviđeno. Uostalom, nije ovo prvi put da Grčka ima problema. Što se troškova tiče, treba podsetiti da je nakon nedavne erupcije vulkana na Islandu naša agencija zbrinula sve putnike, obezbedila im smeštaj i prevoz - ističe Žarkovićeva.

Radisav Stanković iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) kaže da u slučaju vanrednih okolnosti agencija može da promeni program putovanja i nađe alternativno rešenje.

- Putovanje može da bude dan ranije ili dan kasnije, zavisno od okolnosti. U slučaju vanrednih okolnosti, agencija u suštini nije dužna da snosi troškove, to nije zakonska obaveza, ali se to najčešće dešava - navodi Stanković.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.