Advokat Haradinaja poziva na ujedinjenje Albanaca

Izvor: Blic, 02.Mar.2017, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat Haradinaja poziva na ujedinjenje Albanaca

Advokat Arijan Koci, branilac nekadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, saopštio je da je Srbija sprečila današnje puštanje na slobodu njegovog klijenta i pozvao Albance da se "ujedine kako bi mu pomogli da izađe kao slobodan čovek iz Francuske".

Koci je ocenio neprihvatljivom odluku suda u francuskom gradu Kolmar da do 6. aprila odgodi odluku o mogućem izručenju Haradinaja Srbiji.

On je napisao na svom "Fejsbuk" profilu da će se Haradinaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "boriti kad god mu se ukaže prilika, kao što se borio protiv Miloševićevih snaga".

"Pre nego što sud u Kolmaru 6. aprila saopšti odluku, sve institucije Kosova i svi njegovi građani moraju da se ujedine kako bi pomogli Haradinaju da izađe kao slobodan čovek iz Francuske", naveo je Koci.

Francuski apelacioni sud saopštio je danas da je do 6. aprila odgodio donošenje odluke o mogućem izručenju Haradinaja Srbiji.

Apelacioni sud u Francuskoj odlučivao je o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, a ukoliko donese negativnu odluku na zahtev Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće.

U tom slučaju, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku, preneli su ranije mediji.

U slučaju da Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku doneće francuska Vlada.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici Srbije zbog optužbi za ratne zločine.

Sud u Kolmaru je 12. januara odlučio da Haradinaj konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji pokrenuta je 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i dokazima, koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.