Abazović o progašenju ambasadora Srbije za personu non grata: Protiv sam ograničavanja sloboda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2022, 10:56

Abazović o progašenju ambasadora Srbije za personu non grata: Protiv sam ograničavanja sloboda

Crnogorski premijer Dritan Abazović je potvrdio je da je odluka o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata u Crnoj Gori i dalje na snazi, ali da, kako je kazao, "nije za varijante da se ograničavaju slobode ljudima koje nisu povezani sa kriminalom".

Premijer je to rekao komentarišući zahtev šefa diplomatije Ranka Krivokapića da MUP zabrani ulazak ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću, inače rođenom Nikšićaninu, u Crnu Goru ili da ga udalji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz zemlje ako ga zatekne na njenoj teritoriji.

Abazović je za podgoričke TV Vijesti sinoć rekao da očekuje da i Srbija i Crna Gora u jednom trenutku pošalju nove ambasadore.

Istakao je i da Krivokapićev resor "previše učestvuje u identitetskim temama".

"U Srbiji se čeka izbor nove vlade. Ne branim to što se desilo ali realno mislim da Ministarstvo spoljnih poslova previše učestvuje u identitetskim temama. Ukoliko neko radi prekršaj misli da mi moramo da imamo profesionalno ponašanje. Moj apel je da MUP procesuira što treba, ali MVP ima mnogo više tema kojima se treba baviti", rekao je Abazović.

Poručio je da "u cilju stvaranja dobrih odnosa sa Srbijom treda da idemo u revitalizaciju odnosa a ne da se ponašamo neodgovorno".

Ministar Krivokapić je, naime, juče uputio Urgenciju MUP-u Crne Gore i ponovo zatražio hitnu zabranu ulaska Vladimira Božovića, ambasadora Srbije koji je odlukom vlade te zemlje proglašen personom non grata ili njegovo udaljenje ukoliko je na teritoriji te zemlje.

U saopštenju Krivokapića se tvrdi da "persona non grata Vladimir Božović, kontinuirano, a sada i u Danu žalosti, sramotno vređa građane Crne Gore i nipodaštava njen međunarodno-pravni subjektivitet".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.