Izvor: Blic, 17.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFP: Bajdenova poseta pokušaj pokretanja odnosa SAD i Srbije

Američki potpredsednik Džozef Bajden, koji u utorak kreće na turneju po Balkanu, pokušaće da pokrene odnose SAD s Beogradom pogoršane posle proglašenja nezavisnosti Kosova, ocenjuje danas francuska agencija Frans pres.

Kako se navodi, on će ponoviti obećanje predsednika Baraka Obame da će SAD ostati angažovane u regionu. Stručnjak za Balkan Čarls Kupčan izjavio je AFP-u da je cilj Bajdenove posete da se "situacija na Balkanu diskretno stavi u drugi plan", jer je ceo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svet sad usredsređen na situaciju u Iraku, Avganistanu i Pakistanu.

Najznačajniji deo turneje je poseta Beogradu, gde je američki stav o podržavanju nezavisnosti Kosova izazvao prošle godine tenzije između Beograda i Vašingtona.

"U tom smislu, ta poseta je iskrena... To je prilika da se jasno pokaže srpskoj vladi i Srbima da želimo pokretanje odnosa sa Srbijom", rekao je jedan američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bajden je početkom godine rekao da je došao trenutak za SAD i NATO da pokrenu odnose s Rusijom, velikim saveznikom Srbije, dodaje AFP.

Neimenovani zvaničnik je rekao da će Bajden pokušati da pronađe način za "modus vivendi" između Srbije i Kosova, tokom sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Ne očekujemo da će Beograd priznati nezavisnost Kosova, ali se nadamo da Beograd neće učiniti ništa da ugrozi napore Kosova da izgradi jaku i stabilnu multietničku državu", rekao je taj zvaničnik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.