Популациона политика даје резултате: Раст броја прворођене деце у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jul.2023, 19:26

Популациона политика даје резултате: Раст броја прворођене деце у Србији

Србија прекида тренд пада броја живорођених – Већи број беба забележен у 2022. години. Фото: Војводина уживо Србија је у 2022. години остварила изненађујући преокрет у демографским трендовима, забележивши већи број живорођених у односу на претходну годину, чиме је окончан дуготрајан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тренд пада који траје више од 40 година. Према званичним подацима, број живорођених у 2022. години износио је 62.700, што је за 520 више у односу на 2021. годину.
Ови подаци сврставају Србију у сам врх региона, будући да је једина земља која је успела да прекине тенденцију смањења броја рођених из године у годину. То представља значајан помак за земљу која се суочава с дуготрајним проблемом демографског пада.
Посебно важан аспект овог тренда јесте чињеница да је пораст броја живорођених углавном последица раста рођења првог детета. Током многих година, број прворођене деце био је у константном опадању због миграције становништва и смањења фертилне базе. Међутим, у 2022. години забележен је раст броја прворођене деце за чак 660 у односу на претходну годину.
Демографи тумаче овај пораст броја прворођених као резултат финансијских мера популационе политике које су имплементиране. Ове мере су имале за циљ подстицање младих парова да оснују породицу и донесу одлуку о рађању првог детета. Ефекти ових мера су очигледни, с обзиром на прекид вишедеценијског тренда пада броја прворођене деце који је био присутан од 80-их година прошлог века. Раст броја прворођених има још један важан импликацијски фактор – све мање младих људи трајно напушта земљу. Ова позитивна промена указује на то да се млади све више опредељују за останак у земљи и формирање породице, што може бити кључно за будућност српског друштва. Овом тренду су допринеле инвестиције које су довеле до отварања нових радних места. Стабилно економско окружење, развијена инфраструктура, добра стратешка позиција, логистичке предности, подршка Владе и локалне заједнице али и образована, мотивисана радна снага привукли су многе гиганте да отворе своја представништва у Србији: Континентал, Нидек, Тојо Тајерс, Бросе, ЗФ, Бизерба, Леони…
Иако је раст броја живорођених у 2022. години добар знак, још је рано за доношење дугорочних закључака. Потребно је наставити с имплементацијом ефикасних мера популационе политике, као и пружити подршку младим паровима и породицама како би се одржао овај позитиван тренд.
Фото: Војводина уживо За рођење детета од 306.000 динара до 2,7 милиона За рођење првог детета од 1. јануара ове године мајка има право на помоћ државе од 345.398 динара, која се исплаћује једнократно.
За рођење другог детета од почетка ове године држава одобрава помоћ мајкама у износу од 306.388 динара, која се исплаћује у 24 једнаке месечне рате по 12.766 динара.
Родитељски додатак за треће дете износи укупно 1.838.332 динара и исплаћује се у 120 једнаких месечних рата, односно 15.319 динара месечно у периоду од 10 година.
За четврто дете родитељски додатак износи укупно 2.757.498 динара и такође се исплаћује у 120 једнаких месечних рата, односно 22.979 динара месечно, у периоду од 10 година.
Што се тиче једнократне помоћи за рођење деце, она на нивоу државе постоји за треће дете, а поједини градови имају своје додатне подстицаје. За рођење трећег детета, једнократна помоћ на нивоу државе за децу рођену 1. јануара ове године и касније износи 115.132,90 динара.
Према новим мерама које су ступиле на снагу на почетку ове године, уз родитељски додатак исплаћује се и паушал за набавку опреме за дете у износу од 6.383,10 динара.
Право на родитељски додатак остварује мајка, односно један од родитеља који се непосредно стара о детету. Мајка то право остварује уколико је држављанка Републике Србије и има пребивалиште у нашој земљи.
Ако је мајка страна држављанка такође може да оствари право на родитељски додатак, али само под условом да има статус стално настањеног странца, као и да је дете рођено на територији Србије.
Отац може да оствари право на родитељски додатак у неколико случајева: ако је мајка детета страни држављанин, ако мајка није жива, ако је напустила дете, лишена је родитељског права или ако је из објективних разлога спречена да непосредно брине о детету.
Једнократна помоћ за рођење детета у Београду Поред државне накнаде, многе локалне самоуправе у Србији пружају додатну финансијску подршку породиљама. Колико та помоћ износи у четири највећа града у Србији?
У Београду се једнократно издвајају средства за рођење првог, другог и трећег детета, као и за рођење близанаца.
Прво дете: 10.000 динара.
Друго дете: 10.000 динара.
Треће дете: 30.000 динара.
Уколико се роде близанци, породиља добија 25.000 динара по детету, односно 50.000 динара за оба детета.
Поред овога, за незапослене породиље Београд је обезбедио давање од 25.000 динара једнократно, без обзира на број претходно рођене деце.
Једнократна помоћ за рођење детета у Новом Саду У Новом Саду породиље за прворођене бебе добијају 50.000 динара. За рођење тројки породиље добијају 200.000 динара.
Нови Сад је определио и накнаду породиљама за бебе које се роде 1. јануара, и то 50.000 динара, а првој беби која се роди у Новом Саду у новој години следује 200.000 динара.
Бебе рођене на Дан Новог Сада (1. фебруар) такође добијају 200.000 динара.
Једнократна помоћ за рођење детета у Нишу Накнада за прво дете у граду Нишу износи 20.000 динара. Уз то, уместо ваучера за набавку опреме, породиља за новорођенче добија једнократну новчану помоћ од 11.000 динара.
Породице које добију близанце, тројке или четворке, добијају месечну помоћ у висини просечне плате у Нишу, односно око 63.000 динара, до навршене 18. године живота деце.
У Нишу труднице имају бесплатну картицу за превоз, незапослена породиља за рођење првог, другог, трећег и четвртог детета добија помоћ од 50.000 динара, а прворођени дечак и девојчица у новој години добијају од Града 50.000 динара.
Једнократна помоћ за рођење детета у Крагујевцу У центру Шумадије, у Крагујевцу, за прво дете се, када је породиља незапослена, добија једнократна помоћ у висини минималне зараде у Србији, а запосленим породиљама се додељује половина минималне месечне зараде у Србији.
У Крагујевцу нису предвиђена посебна издвајања за рођење другог детета, али у локалном буџету, како је назначено, постоји планирана помоћ за рођење близанаца, тројки и четворки.
Накнада за породиљско боловање: Правило свуда исто Поред наведених помоћи после рођења детета, према новом Закону о финансијској подршци породици с децом накнада за породиљско боловање се мање-више обрачунава на исти начин за све маме, без обзира на то у каквом су радном статусу.
Висина те накнаде зависи од тога колико су породиље радиле током 18 месеци пре отварања трудничког боловања, односно породиљског ако нису користиле трудничко.
Приликом обрачуна накнаде у обзир се узима бруто плата као основица и то утврђује локална самоуправа на чијем подручју живи породиља, а не послодавац.
Начин обрачуна је следећи: збир свих зарада у претходних 18 месеци за које су плаћени доприноси дели се са 18.
На тај начин, ако је породиља радила свих 18 месеци и имала плату од 40.000 динара, отприлике исто толико ће примати и као накнаду за породиљско боловање. Али, ако је радила 5 месеци и имала плату 40.000 динара, месечна накнада за ову врсту боловања износила би 11.111 динара.
Помоћ државе и за куповину првог стана или куће Држава је обезбедила и помоћ за решавање стамбеног питања. За дете рођено од 1. јануара 2022. године на снази је нова одредба према којој мајке имају право на помоћ државе при куповини или изградњи првог стана или куће, у максималном износу од 20.000 евра.
Овај акт Владе Србије донет је на основу одредби Закона о финансијској подршци породици с децом, који је на снази од првог дана прошле године. Субвенције по овом основу могу да остваре све мајке које су добиле дете од почетка те године, без обзира на то које им је дете по реду рођења.
За остваривање овог права могу да се пријаве у року од годину дана од дана рођења детета. Иначе, новац који се добија по овом основу представља бесповратна средства.
Помоћ државе за децу до 16 година Председник Србије Александар Вучић најавио је нову меру: по 10.000 динара за свако дете у Србији до 16 година старости.
Пријављивање за ову врсту накнаде почеће на порталу Управе за трезор од 20. августа. Мајке ће унети број личне карте и свој матични број, те матични број за свако дете, а онда изабрати банку у којој желе да им помоћ буде исплаћена. Систем ће предвидети и начин пријаве за самохране очеве.
Milan Krkobabić: Uskoro će biti dodeljena dvehiljadita kuća na selu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Популациона политика даје резултате: Раст броја прворођене деце у Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.