Бајатовић: Хитна седница о безбедности

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2010, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Бајатовић: Хитна седница о безбедности

БЕОГРАД - Заменик председника скупштинског Одбора за одбрану и безбедност Душан Бајатовић најавио је данас да ће у најкраћем могућем року заказати седницу Одбора, на којој ће се расправљати о безбедносној ситуацији у Србији после учесталих убистава и инцидената протеклих >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << дана.

Бајатовић, који после смене Драгана Тодоровића (СРС) на месту председника, председава тим одбором до избора новог председника, рекао је да ће одржати хитне консултације с полицијом и после тога ће, у најкраћем могућем року, заказати седницу.

Палма: Србија има најгоре судство у Европи

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је данас да су политичари у Србији безбедни, али да озбиљно треба схватити претње које су припадници организованог криминала упутили државном врху.

"Политичари су безбедни. Није први пут да се овакве поруке шаљу политичарима, на жалост једна се обистинила када је у питању Зоран Ђинђић. Сваку поруку политичари морају да схвате озбиљно", рекао је Марковић новинарима у парламенту.

Он је додао да се против организованог криминала, међутим, не боре само председник Србије и министар полиције, а грађани Србије траже од оних који су на власти да се боре против криминала, посебно против дроге.

Марковић сматра да је у Србији највећи проблем што судије не раде свој посао и оценио да Србија "има најгоре судство у Европи".

Србија нагазила праву ствар

Бајатовић је изјавио да "ниво претњи и сазнања" обавештајних служби указује да би безбедност председника Србије Бориса Тадића и других функционера могла да буде угрожена.

"Све то показује да борба против криминала коју је почела држава Србија има значајне резултате и да смо у битној мери нагазили праву ствар, јер да није тако, не би били толики отпори и толике претње", рекао је Бајатовић новинарима у парламенту.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен изјавио је јуче да је безбедност неких високих државних функционера подигнута на највиши могући ниво због планова нарко клана Дарка Шарића за одмазду и ликвидацију највиших државних функционера.

Седницу о безбедносној ситуацији у земљи затражили су посланици Српске радикалне странке, Демократске странке Србије и Нове Србије због учесталих убистава и самоубистава.

Као разлог, посланици су навели недавну отмицу таксисте у Београду, заплену велике количине оружја и експлозива у кући младића који се разнео бомбом, двоструко убиство код Ћуприје и дуге инциденте.

Бајатовић је навео да је тај захтев добио пола сата пре почетка седнице и да данас није могао да закаже посебну седницу, али да ће то учинити после консултација са "колегама из МУП-а".

Дејановић: Претње треба увек озбиљно схватити

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да нема информације да јој је било ко претио и да је уверена да службе које се баве њеним обезбеђењем врло професионално обављају посао, али да претње увек треба озбиљно схватити.

"Изречене, а некада и неизречене претње треба увек озбиљно схватити и уверена сам да одговарајуће службе коректно раде свој посао и да ће узети у обзир не само претње, већ и ризике и појачати обезбеђења свима којима се прети", рекла је Ђукић Дејановић Танјугу.

Председница парламента је додала да "не зна ништа о томе да ли је степен њеног обезбеђења подигнут, што значи да служба која то чини, када је она у питању, ради врло професионално".

Она је нагласила да се лично не осећа добро када било ко било коме прети у земљи у којој је председник парламента, али и да би се исто осећала и да је обичан грађанин.

"Нико се од нас не осећа добро изузев оних којима је криминал посао", нагласила је Ђукић Дејановић.

Тодоровић: Стање безбедности тешко

Шеф посланичке групе СРС Драган Тодоровић изјавио је данас да је ситуација у Србији тешка када је у питању лична, имовинска и безбедност институција државе, и указао да је о томе неопходна расправа на седници скупштинског Одбора за одбрану и безбедност.

Тодоровић је новинарима у парламенту рекао да је на претходним седницама тог скупштинског одбора, чији је председник донедавно био, износио сазнања о постојању претњи упућених државном врху, али да је смењен када је тражио да одбор о томе расправља.

"Код нас је ситуација изузетно тешка када је у питању безбедност, лична и имовинска, и када су у питању институције државе. Још један проблем је да ли неко од стране власти, са информацијама са којима располаже и чињеницама, спречава да се неке ствари открију и ту је највећи проблем", рекао је Тодоровић.

Он је изразио наду да ће у што скорије време бити одржана седница скупштинског Одбора за одбрану и безбедност, на којој би се расправљало о стању безбедности у држави и да ће челници полиције и других служби доћи на ту седницу и представити стварно стање када је у питању безбедност.

Усвојено више предлога међународних споразума

Одбор за одбрану и безбедност усвојио је данас више предлога међународних билатералних споразума о војној сарадњи и сарадњи у области одбране, као и два споразума о олакшаној процедури за издавање виза грађанима Србије.

Усвојен је меморандум о разумевању влада Србије и Ирака о сарадњи у војној обуци ирачких оружаних снага и споразум са бугарском владом о размени и узајамној заштити поверљивих информација у области одбране.

Усвојени су и споразуми о сарадњи у области одбране између Владе Србије и влада Шпаније, Норвешке, Македоније, Словеније, Португала, Немачке и Велике Британије.

Одбор је споразуме усвојио већином гласова, а чланови одбора из Српске радикалне странке издвојили су мишљење.

Усвојени су и предлози споразума о олакшаној процедури за издавање виза са Швајцарском и Норвешком, које нису чланице ЕУ. Земље шенгенске зоне укинуле су визе грађанима Србије крајем прошле године.

Одбор је закључио и да обнови сарадњу са Одељењем за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији.

Одбор ће на следећој седници, која ће бити одржана у понедељак или уторак, разматрати извештај Војнообавештајне агенције.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.