Бразил: Болсонаро надмашио очекивања на изборима

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2022, 19:51

Бразил: Болсонаро надмашио очекивања на изборима

Председник Бразила, десничар, Жаир Болсонаро у великој мери надмашио је очекивања на бразилским председницким изборима, иако су бројне анкете предвиђале да је бивши левичарски председник Луиз Ињасио Лула да Силва далеко испред њега. Фото: Танјуг/AP/Eraldo Peres Болсонаро је, међутим, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << освојио само пет одсто гласова мање од свог главног ривала Да Силве, тако да ће се њих двојица суочити у другом кругу избора 30. октобра са високим улозима, пренео је АП.
Да Силва је освојио готово већину гласова – 48,4 одсто, док је Болсонаро добио подршку 43,3 одсто гласача, саопштено је раније из бразилске изборне комисије на основу готово 100 одсто обрађеног гласачког материјала.
Осталих девет кандидата је поделило остатак гласова.
„Разумем да постоји жеља становништва за променама, али неке промене могу бити и на горе“, рекао је Болсонаро новинарима након објављивања резултата.
Он је више пута тврдио, не износећи доказе, да су електронске гласацке машине у земљи погодне за превару, али није оспорио резултат.
Разлика између Болсонара и Да Силве у првом кругу износи 6,1 милион гласова. Симоне Тебет и Киро Гомез, који су освојили треће и четврто место заједно су имали 8,5 милиона гласова бирача, док више од 30 милиона људи није изашло на изборе.
Говорећи након објављивања резултата, Да Силва је рекао да је узбуђен јер га чека још неколико недеља кампање и прилика да се суочи са Болсонаром.
„Увек сам мислио да ћемо победити на овим изборима. И ја вам кажем да ћемо победити на овим изборима. Ово је за нас само продужетак“, рекао је Да Силва.
Истовремено, Болсонарова десничарска Либерална партија (ПЛ) освојила је 99 места у Доњем дому бразилског парламента који има 513 посланика, у односу на 77 колико је раније имала, а десничарске странке, његове савезнице, сада контролишу половину тог дома, пренео је Ројтерс.
Веће изненадење на јучерашњем гласању било је гласање за места у Сенату где је Болсонарова партија освојила 13 од 27 места и има могућност да освоји још два у другом кругу избора, навео је портпарол његове странке. „Упркос свему, освојили смо два милиона гласова више ове године него 2018.“, објавио је Болсонаро на друштвеним мрежама рано јутрос и додао да су им гласови у Доњем дому и Сенату били приоритет.
Победа деснице у избору за гувернере и законодавце, посебно у богатијем југоисточном делу Бразила, такође је Болсонара учинила великим изборним победником, наводи АП.
„Ово је највећа победа патриота у историји Бразила, људи који бране наше вредности и боре се за слободнију нацију управљаће над 60 одсто бразилске територије“, написао је Болсонаро на Твитеру.
Да Силвина Радницка партија освојила је још 10 места у доњем дому Конгреса, где је и даље друга по велицини странка са 68 представника.
Ако Лула Да Силва буде изабран у другом кругу избора за новог председника земље, суочиће се са потешкоћама око усвајања закона у конзервативнијем Конгресу, додаје Асошиејтед прес.
Grosi: Oslobođen generalni direktor nukrealrne elektrane „Zaporožje“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бразил: Болсонаро надмашио очекивања на изборима се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.