Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2017, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjeverna Koreja: Imamo jedno od najboljih piva na svijetu

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je neočekivano otkazala festival piva, koji je trebalo da traje cijelog sljedećeg mjeseca, a koji je premijeru imao lane, ali ipak stanovnici Pjongjanga neće ostati uskraćeni, jer se u prodaji našlo pivo za koje kažu da je premijum kvaliteta i jedno od najboljih na svijetu, navodi N1.

Navodi se da je prošlogodišnji prvi festival piva kraj rijeke Taedong bio hit, kako među domaćim, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i među rijetkim stranim turistima koji posjećuju Sjevernu Koreju.

Sjevernokoreanska pivara je za ovu godinu napravila novo pivo i predstavila ga javnosti uprkos otkazivanju festivala. Ovo pivo još nema zvanično ime i ambalažu, ali se u ugostiteljskim objektima može naručiti krigla.

Taedonggang piva važe za piva "svjetske klase", što je stvar nacionalnog ponosa među građanima Sjeverne Koreje. Iako nije popularno kao "soju", alkoholno piće dobijeno destilacijom pirinča, pivo je dostupno u cijeloj zemlji i košta oko šest centi.

Han Hijong Čol, prvi čovjek zadužen za kvalitet piva, rekao je za AP da Taedonggang pivara dnevno proizvede 200.000 litara piva kako bi odgovorila na zahteve svih pivopija u Pjongjangu, gradu sa oko tri miliona stanovnika.

Pivara je sagrađana 2001. godine po naređenju Kim Džong Ila, oca sadašnjeg lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una. Proizvodnja je počela sljedeće, 2002. godine.

U dvorištu pivare nalazi se veliki mural Kim Džong Ila kako u bijelom radničkom mantilu drži prepoznatiljivu, zelenu flašu Taedonggang piva.

"On je ukazao našim menadžerima i tehničarima da, pošto smo socijalistička zemlja, moramo svim našim stanovnicima da isporučimo najbolje pivo na svijetu", rekao je vodič koji vodi turiste kroz pivaru.

Stručnjaci za pivo kažu da su izučavali tehnike proizvodnje piva iz cijelog svijeta. Posebno su se skoncetrisali na britansko i njemačko iskustvo u proizvodnji ovog napitka, ali Han nije želio da komentariše odakle im tajne zanata. Takođe, nije želio da komentariše ni iznenadno otkazivanje festivala piva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.