Košnice opet poluprazne

Izvor: Politika, 26.Avg.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košnice opet poluprazne

U trebinjskom Udruženju pčelara najavljuju gradnju savremenog pčelarskog centra, gde bi se med sa ovog područja obrađivao i pakovao u skladu sa važećim evropskim standardima

Trebinje – Iako je hercegovački med među najkvalitetnijima u svetu a broj pčelara u stalnom porastu, dve izuzetno loše godine za pčelare dovele su do toga da pravog, kvalitetnog meda ima veoma malo u prodaji. Prinos koji se očekuje ove godine, koja je tek nešto bolja od prethodnih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biće dovoljan samo za pokrivanje osnovnih troškova, kažu pčelari. Tako je ovaj prirodni nektar sa hercegovačkog krša postao deficitarna roba. Međutim, staro je pravilo da je dobra svaka četvrta godina, pa pčelari istočne Hercegovine prave ozbiljne planove za prezentaciju svojih proizvoda na širem tržištu.

U Udruženju pčelara opštine Trebinje ima dve stotine članova, ali se procenjuje da neregistrovanih pčelara ima još toliko.

– Problem je što se mladi ljudi koji su tek počeli da se bave pčelarstvom, očekujući brzu i veliku zaradu, nakon par loših godina brzo razočaraju. Ipak, stari pčelari znaju da se isplati svaka četvrta „medonosna” godina. A pčelarstvo je pre svega ljubav, a sa tim ide i optimizam da će svaka naredna godina biti bolja, iako su prethodne dve za nas bile gotovo katastrofalne – kaže Obrad Ninković, predsednik Udruženja.

Nakon što su hercegovački vinari sa svojim proizvodima napravili uspešan prodor na tržište, pa su sada ovdašnja vina među najtraženijima u BiH, i udruženja pčelara u istočnoj Hercegovini nastoje da svojim proizvodima obezbede mesto koje po kvalitetu zaslužuju. U toku je realizacija projekta „Zlatni put hercegovačkog meda" koji bi trebalo da turistima omogući direktan uvid u tradicionalan način proizvodnje meda u pčelinjaku, a uz to i degustaciju i kupovinu meda i pčelinjih proizvoda direktno od proizvođača. U Blagaju, Stocu i Ravnom trebalo bi da se otvore tri, a u Trebinju četiri takva punkta za turiste.

U trebinjskom Udruženju pčelara najavljuju i gradnju i opremanje savremenog pčelarskog centra, gde bi se med sa ovog područja obrađivao i pakovao u skladu sa važećim evropskim standardima. Inače, dosadašnje analize pokazale su da je med sa ovog područja zbog visokog sadržaja minerala među najkvalitetnijima u svetu.

– U narednom periodu bi trebalo da se radi na marketingu, iako je naš proizvod već poznat u regionu, ali i u svetskim razmerama. Važno je i da se pčelari dobro obuče kako bi pravilno primenjivali mere zaštite i hemijska sredstva, jer nepravilna upotreba više šteti nego što koristi. Potražnja za našim medom je velika, ali je problem što ga trenutno imamo tek toliko da jedva pokrijemo vlastite potrebe – priča mladi Radivoje Maksimović, pčelar ali i stručnjak u ovoj oblasti.

Hercegovački med je kvalitetna i tražena roba, i kao takav ima i nešto višu cenu. Trenutno se kilogram najboljeg meda prodaje za petnaest konvertibilnih maraka, odnosno sedam i po evra. Ukoliko se produži trend loših godina za pčelare, moguće je da će i ova cena rasti.

Sanja Pešut

[objavljeno: 27/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.