Tužilaštvo će tražiti zabranu ultradesničarskih organizacija

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo će tražiti zabranu ultradesničarskih organizacija

Glavni kriterijum biće pitanje da li je prekršena odredba Ustava o zajamčenim ljudskim i manjinskim pravima

Predlog za zabranu rada „Obraza”, „1389” i drugih ultradesničarskih organizacija koje su poslednjih dana pretile i primenjivale nasilje mogao bi da bude podnet Ustavnom sudu Srbije već u narednih nekoliko dana, dogovoreno je juče na sastanku između predstavnika Ministarstva pravde i Republičkog javnog tužilaštva.

„Republičko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tužilaštvo preispitaće aktivnosti svih organizacija čiji su članovi činili krivična dela, propagirali nasilje i ponašali se nasilno, zbog čega su u nedelju uhapšeni. Glavni kriterijum biće to da li su ove organizacije u obavljanju svojih aktivnosti prekršile ljudska i manjinska prava koja su garantovana Ustavom. Zatim će u svim slučajevima gde ima zakonskih osnova biti podnet zahtev Ustavnom sudu da se njihov rad zabrani”, izjavio je „Politici” Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde. Homen je dodao da je na sastanku konstatovano da su se u prestonici poslednjih dana dešavale neprihvatljive stvari kojima se šalje vrlo ružna poruka o Srbiji.

„Kaznena politika je veoma važna za prevenciju jer, ukoliko bi neki pripadnik ultradesničarske organizacije ili grupe navijača dobio odgovarajuću kaznu za nasilje, to bi bila najbolja poruka svima da takvo ponašanje neće biti tolerisano. Zabranom delovanja pojedinih grupa može se postići samo delimični rezultat, jer je ovo problem celog društva. Da bi se ta pojava iskorenila, time se moramo baviti svi – porodica, obrazovni sistem, društvo i mediji”, kazao je Homen.

U postupku pred Ustavnim sudom, koji jedini ima nadležnost da zabrani rad nekog udruženja građana, trebalo bi dokazati da je njihovo delovanje bilo sračunato na kršenje ljudskih i manjinskih prava.

„Republičko tužilaštvo treba da ponudi Ustavnom sudu vrlo konkretne i ubedljive dokaze da je delovanje ovih organizacija, a ne samo izjave pripadnika, imalo takvu prirodu. Davanje izjava bilo bi takođe predmet ocene suda, ali to zavisi od onoga što tužilaštvo ponudi od dokaza”, rekao je za naš list Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda.

Naš sagovornik objašnjava da je mogućnost ustavnih ograničenja u vidu zabrane rada neke organizacije predviđena članom 55 Ustava Srbije, koji po tri različita osnova zabranjuje delovanje organizacija građana. Prvi razlog bilo bi delovanje koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka. Zatim, Ustavom su zabranjene i organizacije čije je delovanje usmereno na kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava, u šta se ubrajaju i prava različito seksualno orijentisanih grupa na okupljanje. Treći razlog za zabranu rada nekog udruženja građana bilo bi izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.

Postupak zabrane neke organizacije može da pokrene Vlada Srbije, Republičko tužilaštvo ili ministarstvo koje vodi registar te organizacije. Vučetić podseća da je podnet zahtev za zabranu rada „Nacionalnog stroja” ali da ni o tome još nije odlučeno. Postupak zahteva vrlo precizne argumente da bi predlog zabrane bio usvojen.

D. Čarnić

[objavljeno: 22/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.