Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2012, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog izmenjene optužnice vođi Obraza

BEOGRAD -

Više nevladinih organizacija za ljudska prava izrazilo je danas protest zbog izmene optužnice protiv vođe organizacije "Obraz" Mladena Obradovića, u delu koji se odnosi na neodržanu Paradu ponosa 2009. godine.

Obradoviću se prvobitno stavljalo na teret da su njegova aktivnost i aktivnost "Obraza", doprineli tome da se Parada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ponosa 2009. godine ne održi. Suđenje Obradoviću je u završnoj fazi.

Obradović je optužen da je ispisivao grafite mržnje "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti", "Pederi čekamo vas", "Smrt pederima" i u medijima širio govor mržnje i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Prema prvobitnoj optužnici, te aktivnosti su uticale na neodržavanje Parade ponosa 2009. godine, dok se prema optužnici koja je izmenjena 3. februara ove godine, zaključuje da te aktivnosti nisu doprinele onemogućavanju pripadnika LGBT populacije u ostvarivanju prava na okupljanje, koje je zagarantovano Ustavom Srbije.

"Zahtevamo od tužilaštva da obrazloži promenu optužnice i javnosti objasni ovakvu iznenadnu promenu koja još više ohrabruje navedene organizacije i njihove članove da nastave sa nasiljem i govorom mržnje", navode nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisale Asocijacija DUGA, Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Gej lezbejski info centar, Gayten LGBT, Grupa za podršku mladim gej muškarcima Izađi, Inicijativa mladih za ljudska prava.

Među potpisnicama su i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Labris, Mreža odbora za ljudska prava, Novosadska Lezbejska Organizacija, Parada ponosa Beograd, Praxis, Kvirija, Regionalni centar za manjine, Udruženje studenata sa hendikepom, Žene za mir, Leskovac, Žene u crnom i Ženska Romska mreža Banata.
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.