Opozicija odbacuje vezu sa ekstremističkim organizacijama

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija odbacuje vezu sa ekstremističkim organizacijama

„Obraz”, „Pokret 1389” i „Dveri srpske” povremeno se pozivaju na podršku DSS-a, SRS-a ili SNS-a, ali u ovim strankama tvrde da ni na koji način ne sarađuju sa pokretima koji pozivaju na nasilje

Opozicione stranke desne orijentacije u Srbiji ne smatraju se ni na koji način odgovornima za nasilje i pretnje nasiljem ultradesničarskih organizacija, ističući gotovo jednoglasno da na njih nemaju nikakav uticaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << One odbacuju i bilo kakvu vezu sa tim organizacijama uprkos tome što se one „Obraz”, Pokret 1389” i „Dveri srpske” pozivaju na njihovu podršku. „Demokratska stranka Srbije je stranka zasnovana na tradicionalnim vrednostima, ali je isto tako poznata (kao i njen lider) i po tome da su u njoj mirni, demokratski orijentisani ljudi, i pre svega legalisti koji osuđuju svako nasilje, što smo pokazali i dok smo bili na vlasti”, kaže direktor Informativne službe te stranke Slobodan Vuksanović.

Pozivanje desničarskih organizacija na podršku Vuksanović ocenjuje kao „zlonamerne insinuacije”. Na naše pitanje da li su makar prećutno podržali nasilnike pozivajući organizatore Povorke ponosa da odustanu od skupa, a ne one koji su najavljivali da će ih prebiti da to ne rade, Vuksanović odgovara da je on vrlo jasno i to prvi pozvao na uzdržavanje od bilo kakvog nasilja.

Član predsedništva Srpske narodne stranke Nebojša Stefanović takođe kaže da sa pomenutim desničarskim organizacijama nemaju ništa zajedničko. „Nikada nismo nastupali zajedno, a da li delimo nekakve zajedničke ideje ne mogu sa sigurnošću da kažem pošto mi nisu poznati njihovi programi. U našoj stranci nema nikoga ko bi makar i prećutno podržao bilo kakvo nasilje, a, takođe, ne želim da se ovo shvati pogrešno – da se zalažem za zabranu rada nekih organizacija”, kaže on. Stefanović dodaje da SNS smatra da država mora da reaguje tako što će uhapsiti bilo koga ko nasiljem ugrožava druge građane, ali i da se ne mogu svi koji ne dele političke stavove vlasti svrstavati u istu grupu.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ističe da ta stranka nije podržala održavanje Parade ponosa i da je to jedino što joj je zajedničko sa nevladinim organizacijama „Obraz”, „Pokret 1389” i „Dveri srpske”sa kojima „nikakvih razgovora nije bilo”. Na naše pitanje zašto nisu hteli da bar pozovu ne uzdržavanje od nasilja, on kaže: „A zašto bismo mi to radili, niti smo mi njihovi tutori, niti bi oni nas slušali”.

Radikali, prema njegovim rečima, ne beže od svake saradnje sa ovim delom nevladinih organizacija, ali je potpuno netačno da postoji direktna veza sa njima. „Režim u stvari pokušava da sakrije svoju ulogu u svemu ovome. Da je Tadić stvarno hteo da Parada ponosa bude održana, on bi je predvodio i ništa se ne bi desilo. Ovako su je navodno sprečile neke nevladine organizacije, a u stvari vlast nije htela da se održi”, kaže Todorović.

Na primedbu da su ultradesničarske organizacije ipak sa radikalima učestvovale u nekim demonstracijama koje je obeležilo nasilje, Todorović ponavlja da to nije razlog da se SRS dovodi u vezu sa tim organizacijama. On dodaje da i predstavnike vlasti, koji „masovno sede u upravnim odborima sportskih klubova” treba pitati da li su odgovorni za ponašanje huligana koji se predstavljaju kao navijači i da li se predstavnici aktuelne vlasti osećaju odgovornim što su 5. oktobra koristili takve ljude za spaljivanje skupštine ili upad u policijsku stanicu.

G. Novaković

-----------------------------------------------------------

Vukadinović: Nisam pravdao huligane

Urednik „Nove srpske političke misli” Đorđe Vukadinović, koji je ovih dana u javnosti dosta oštro kritikovan zbog teksta u kome je pravdao zviždanje „Marseljezi” na fudbalskoj utakmici, navodi da je to izražavanje političkog stava i da time ni na bilo koji način nije pravdao, a još manje podsticao na nasilje. „Neko je tu, slučajno ili namerno, pobrkao lončiće i to je dalje zloupotrebljavano. Ja sam napravio jasnu razliku između sportskog i bilo kog drugog huliganstva i onog velikog dela ljudi na stadionu koji su zviždeći himni izrazili neki svoj protest protiv te države. Našim političarima bilo je neprijatno pred francuskim ambasadorom, pa su pokušali da to zabašure i ja sam samo ukazao na to”. Vukadinović tvrdi da oni koji su to kasnije pogrešno interpretirali tako da on huliganske ispade opravdava nekim ideološkim ili patriotskim motivima u stvari idu naruku tim huliganima i vandalima. „Ja sam nasuprot tome vrlo jasno rekao da nisu svi koji zvižde himni vandali, ali i da oni koji prebiju bilo kog čoveka bez obzira na to da li je on iz Krnjače ili Tuluza zaslužuju oštru kaznu za to jer oni nisu nikakvi nacionalni heroji već pijana bagra”.

[objavljeno: 22/09/2009]
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.