VIDEO: Lokalni izbori u Beogradu, napadnuti posmatrači

Izvor: Radio 021, 04.Mar.2018, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Lokalni izbori u Beogradu, napadnuti posmatrači

Građani Beograda, Sevojna, Aranđelovca i Bora glasaju danas na lokalnim izborima u tim gradovima.

Na izborima u prestonici može da glasa 1.606.931 birač na 1.185 biračkih mesta.

16:15

Do 16 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda je izašlo ukupno 36,9 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija. Dodaju da je statistička greška iznosila +/- 0,3 odsto.

Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u poslednja dva sata u dva slučaja ugrožena je bezbednost Crtinih posmatrača.

Incident ispred biračkog mesta na Novom Beogradu desio se kada je nepoznati muškarac fizički napao člana posmatračkog tima Crte tokom posmatranja dešavanja ispred biračkog mesta. Napad se desio kad su Crtini posmatrači pokušali da dokumentuju vođenje evidencije birača ispred biračkog mesta i potencijalne kupovine glasova. Nepoznata muška i ženska osoba, koje su kod sebe imale spiskove, najpre su verbalno nasrnule na dvočlani tim Crte, a zatim je muškarac udario u glavu Crtinog posmatrača i zatim ih oboje polio vodom. Crtini posmatrači nisu teže povređeni, a slučaj je prijavljen policiji.

Drugi incident se desio posmatraču Crte na biračkom mestu na Zvezdari koji je otkrio da se vodi paralelni spisak birača na biračkom mestu, što je protiv izbornih procedura. Kada je posmatrač pokušao da dobije dodatne informacije od članova biračkog odbora o tome, članovi biračkog odbora su se vidno uznemirili i počeli da viču, nakon čega je nastalo i komešanje. Nakon toga Crtin posmatrač je napustio biračko mesto, jer je procenio da mu je bezbednost ugrožena.

15:45

IPSOS stratedžik marketing izneo je nove procene izlaznosti na izborima za Skupštinu Beograda, po kojima je na birališta do 15 časova izašlo 32,7 odsto birača.

15:20

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK), do 14 časova na beogradske izbore izašlo je 28,08 odsto birača, a nisu uočeni ozbiljniji problemi. Predsednik GIK Zoran Lukić rekao je da je ova izlaznost otprilike ista kao što je bila u ovo vreme na parlamentarnim izborima 2014. godine.

15:00

Prema podacima Cesida, do 14 časova glasalo je 28,7 odsto birača za odbornike Skupštine Grada Beograda.

Kako je saopštila CRTA, zabeleženi su i pojedinačni incidenti koji su se desili van biračkih mesta. Radi se o grupnom dovođenju birača na glasanje i vođenju evidencije birača ispred biračkih mesta od strane nepoznatih osoba a sve se dešavalo u koordinaciji sa članovima biračkih odbora.

13:57

Do 13 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda je izašlo ukupno 23,2 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija. Statistička greška je iznosila  +/- 0,3 odsto.

13:09

Inicijativa Ne davimo Beograd poručuje da je utvrdila povrede biračkih prava građana - vođenje paralelne evidencije glasača na više biračkih mesta u toku pre podneva iz gotovo svih opština koje pokriva. U pokušaju sprečavanja ove prakse, kontrolori i građani koji su na povrede ukazali su napadnuti, poručuju u inicijativi.

"Na biračkom mestu broj 66 na Zvezdari, MZ Novo Mirijevo 2, oko 11 došlo je do incidenta prilikom kog je fizički nasrnuto na glasača koji je ukazivao na vođenje paralelnog spiska od strane članova biračkog odbora. Glasač koji je zahtevao da se prekine sa vođenjem paralelnog spiska prvo je tražio da se prestane sa tim, zatim se obraćao predsedniku biračkog odbora, koji takođe nije reagovao, pa je zahtevao da se na biračko mesto pozove policija. Na zahteve da se pozove policija predsednik biračkog odbora ga je uhvatio za ruku i rekao 'ja sam policija'. Na snimku koji je napravljen jasno se čuje članica biračkog odbora koja je vodila paralelnu evidenciju kako predsedniku biračkog odbora govori da joj je izvesni 'Vlada tražio da to radi' što ukazuje da predsednik biračkog odbora ima saznanja o kojoj se osobi radi i da se nezakonito vođi dodatna evidencija birača", navode u inicijativi.

Vođenje paralelnog spiska ukazuje da je došlo do povreda slobode izbora.

"Paralelni spiskovi se prave kao vid kontrole lica od kojih se očekuje glas za određenu listu, kako bi se kasnije mogli nagraditi, odnosno sankcionisati oni koji su glasali, odnosno izostali sa glasanja. Samim pravljenjem paralelnog spiska čini se krivično delo iz čl. 156. st. 3. Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina", kažu u "Ne davimo Beograd".



12:22

U odnosu na predsedničke izbore 2017. godine izlaznost do 10 časova je manja za 2,79 odsto, a u odnosu na parlamentarne izbore 1,3 odsto.

Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka zabeležili do 10 časova da je na pet odsto biračkih mesta bilo nepravilnosti poput vođenja paralelnih evidencija birača van biračkog spiska na samom biračkom mestu kao i korišćenja mobilnih telefona i fotografisanje birača kao i nepoštovanje procedure ubacivanje kontrolnog listića u biračku kutiju na početku glasanja, glasanje bez ličnih isprava.

Na jedan odsto biračkih mesta zabeležena je kampanja u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta.

Na 5 odsto BM bilo je nepravilnosti #BGizbori pic.twitter.com/YJB7zQ0jAR

— CRTA (@CRTArs) March 4, 2018
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.