Izvor: Radio 021, 03.Apr.2020, 09:53

TS: Brisanje Tviter naloga povezanih sa SNS bi trebalo da probudi interesovanje Agencije za borbu protiv korupcije

Jedan od razloga zbog čega je društvena mreža Tviter ugasila više od 8.000 "botovskih" profila koji su davali podršku Srpskoj naprednoj stranci i njenom predsedniku, mogao bi da bude taj što ova platforma ne dozvoljava političko oglašavanje, saopštila je Transparentnost Srbija (TS).

Kako navode u ovoj organizaciji, ovaj slučaj može da ima značaj i sa stanovišta primene domaćih zakona. Ako je stranka plaćala "operativce" sa lažnim tviter nalozima, onda je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << taj trošak morao da bude upisan negde u okviru finansijskih izveštaja, iako ne postoji posebna rubrika za ovu vrstu troška.

"Vidljivost podataka će biti slabija ukoliko su tvitovali zaposleni u stranci, jer će se za njih u finansijskim izveštajima videti samo ukupno isplaćena zarada. Kako god bilo, objavljivanje podataka ove vrste moralo bi da pobudi interesovanje kontrolnog organa – Agencije za borbu protiv korupcije da proba da pribavi dodatne informacije, kako od Tvitera, tako i od SNS – u koje doba su ove aktivnosti vršene, kako bi se videlo na koju se izbornu kampanju odnose, da li su vlasnici brisanih naloga bili zaposleni u stranci ili druga lica i drugo", navode u TS.

U Transparentnosti dodaju da je hipotetički moguća i da politička promocija na Tviteru nije bila plaćena, ali da bi u tom slučaju trebalo da se proveri da li su poštovana pravila u beležnju besplatnih usluga kao priloga u finansijskim izveštajima.

"U slučaju da operativci na tviteru nisu bili stranački, već uposlenici javnog sektora, ili da su za obavljanje njihove delatnosti korišćene prostorije ili oprema u vlasništvu države, javnih preduzeća i opština, onda bi bilo razloga za angažovanje Državne revizorske institucije, budžetskih inspekcija i drugih organa. Međutim, malo je verovatno da bi takve provere uopšte bile moguće izuzev ako neko od učesnika ne bi ukazao na konkretne oblike zloupotrebe javnih resursa", zaključuju u Transparentnosti Srbije.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.