Šestoro umrlo od groznice Zapadnog Nila za nedelju dana

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šestoro umrlo od groznice Zapadnog Nila za nedelju dana

U poslednjih nedelju dana u Srbiji je od groznice Zapadnog Nila umrlo šestoro ljudi, dok su od te bolesti obolele 54 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u evropskim zemljama radi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. Njihovi podaci kažu da po broju obolelih i umrlih u Evropi prednjače Italija i Grčka.

Evropski centar još nije objavio podatke za poslednju nedelju, ali u poslednjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izveštaju objavljenom 23. avgusta saopšteno je da je za nedelju dana najveći broj obolelih prijavljen u Italiji 60, Grčkoj 31, Rumuniji 25, Mađarskoj 19, Francuskoj dva, dok je van teritorije EU u Izraelu registrovano 49 slučajeva, a u Srbiji 33.

U toj nedelji, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, najveći broj smrtnih slučajeva registrovan je u Grčkoj - sedam, Rumuniji - pet, Italiji - tri, dok su u Srbiji registrovana četiri smrtna ishoda, navedeno je na sajtu Batuta.

Najviše obolelih i umrlih od groznice Zapadnog Nila Srbija je imala 2013. godine kada su obolela 303 čoveka, a umrlo 35.

Bolest prenose zaraženi komarci, a ove godine prvi oboleli pacijenti registrovani su dve nedelje ranije u odnosu na prethodnu sezonu, a tome su pogodovali klimatski uslovi.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.