Izvor: Radio 021, 27.Apr.2021, 20:11

SNS izgubila vlast u Topoli, ko je političar koji ju je srušio?

Srpska napredna stranka (SNS) danas je izgubila većinu u Skupštini opštine Topola, na čijoj redovnoj sednici su smenjeni predsednik Skupštine i njegov zamenik, objavio je portal Nova.rs.

Na njihova mesta izabrani su funkcioneri Bolje Srbije, čime je praktično SNS izgubila vlast u toj šumadijskoj opštini.

Koalicija okupljena oko SNS danas je srušena, izjavio je za Nova.rs lider "Bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Srbije" i dugogodišnji predsednik opštine Topola Dragan Jovanović.

On je najavio da će u naredna dva dana biti održana vanredna sednica na kojoj će biti smenjeno kompletno rukovodstvo opštine iz redova SNS i stranaka koje su sa njima činile vladajuću koaliciju.

Srpska napredna stranka je sa svojim koalicionim partnerima iz Socijalističke partije Srbije i grupe građana Bolji ljudi, posle prošlogodišnjih lokalnih izbora formirala vlast sa samo jednim odborničkim mandatom više od opozicionih stranaka.

Danas su za smenu rukovodstva glasala 22 odbornika, što znači da je opozicija dobila dva glasa od predstavnika dosadašnje vlasti.

Ko je političar koji je smenio SNS u Topoli

Na čelu opozicije, koja je od danas preuzela vlast u šumadijskoj varošici Topola, nalazi se lider stranke ’"Bolja Srbija", Dragan Jovanović - čovek koji je 16 godina bio predsednik te opštine.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima, Jovanović nije uspeo da formira vlast, iako je njegova stranka osvojila najveći broj glasova (36,28 odsto), odnosno 16 odborničkih mandata. Većinu u lokalnom parlamentu, formirala je tada Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima.

Dragan Jovanović za naredne dane najavljuje politički rasplet u Topoli i smenu svih funkcionera iz redova Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera.

Jovanović je osnivač i predsednik stranke "Bolja Srbija" koja na političkoj sceni postoji od 2017. godine, ali je i pre toga bio dobro poznat i aktivan u srpskoj politici kao član ’’Nove Srbije’’ Velimira Ilića.

U toj stranci obavljao je funkciju generalnog sekretara, a u dva mandata bio je i potpredsednik "Nove Srbije". Kao član Ilićeve stranke, bio je i poslanik u Narodnoj skupštini. Jovanović je kao kadar Nove Srbije tri puta biran za predsednika opštine Topola, a zbog neslaganja sa liderom stranke Velimirom Ilićem, isključen je iz te političke organizacije 2017. godine.

SSP: Pad SNS vlasti u Topoli - vesnik budućih promena

Pad SNS vlasti u Topoli je dobra vest i dobar znak, jer pokazuje da je snaga te stranke u zemlji sve manja, ali nije dobro što se na vlast vraća čovek koji je od 2000. godine promenio više opcija i političkih partnera u cilju opstanka na vlasti, navodi se u saopštenju odbora Stranke slobode i poravde iz Topole.

Reagujući na promenu vlasti, ta stranka je istakla da će se zalagati da se u Topoli prekine praksa "vladavine jednog čoveka" i da je vreme da u toj opštini zavladaju demokratija i parlamentarizam.

Najnovija politička dešavanja i promenu vlasti u šumadijskoj opštini Topola, lokalni odbor Stranke slobode i pravde (SSP) okarakterisao je kao "velike apetite" političkih igrača, koji se bore za "sitnosopstveničke interese". U toj stranci navode da je došlo do apsurda u kome je dojučerašnji predsednik iz redova SNS-a, odlučio da se prikloni novoj većini.

Autor: FoNet, nova.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.