Izvor: Radio 021, 16.Mar.2019, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, deo demonstranata ušao u RTS

Građani su nakon okupljanja na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na još jednom protestu "Jedan od pet miliona", krenuli u protestnu šetnju.

Oni su, kako su i najavili, blokirali ulaz u zgradu RTS, a jedan broj demonstranata, predvođen liderom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem, ušao je u prostorije javnog servisa.

Prisutni su pripadnici Žandarmerije. Za sada ne reaguju.

Obradović je rekao da mole tri meseca da se pojave u programu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ali da se to nije desilo. Predstavnici obezbeđenja stali su uz svoj narod i pustili narod, naveo je i dodao - nećemo da rušimo, da krademo. "Tražimo malu stvar  - vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici", rekiao je lider Dveri. Rekao je da nakon toga odmah izlaze, da će lično proveriti da li su svi izašli.

Organizatori kažu da su tu da bi pružili podršku radnicima, koji ne smeju da ih puste u Dnevnik. "Puste nas dva minuta, bez pominjanja govornika", navela je jedna jedna od organizatorki koja se obratila megafonom. "Želimo da se naš glas čuje uživo, i želimo pet minuta u Dnevniku i da date isti prostor, jednak, svim političkim predstavnicima", dodala je.

Unutra je ušao i jedan od lidera SzS Dragan Đilas.

Demonstranti su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu i kažu da će tu ostati dva sata, a organizuju i "Dnevnik slobodne Srbije". Reporterka N1 javlja da se može videti da su svetla u zgradi RTS pogašena, da svetle ona iza prozora par prostorija na poslednjem spratu.

Kolegijum Radio-televizije Srbije ocenio je ranije da blokadom zgrade RTS-a organizatori "prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom servisu". Na to je odmah zatim stigao odgovor organizatora protesta, koji su naveli da tonije pritisak na zaposlene, već na rukovodstvo javnog servisa.

Na protestu je, pre šetnje, govorio potpredsednik Narodne stranke i dramaturg Siniša Kovačević, koji je rekao da Beograđani žive u Ludogradu u kom se Nova godina slavi od avgusta marta. Jedino rešenje za Kosovo je da Vučić ode, naveo je Kovačević. On je građane pozvao ne u šetnju, već u "marš do slobode".

"Lažna je dilema pun frižider ili sloboda, a mi smo potomci onih koji su goloruki ustajali protiv careva, samo jedna jednakost postoji - sloboda ili smrt, a mi hoćemo slobodu", rekao je Kovačević koji je potredsednik Narodne stranke.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio kult vođe namerno se okruživši nesposobnim ljudima "kako bi mogao da dominira".

"To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko viđaju", rekao je Kovačević.

"Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo 'dosta', ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode", rekao je Kovačević.

Jedan od organizatora građanskog protesta u Beogradu "1 od 5 miliona", Jelena Anasonović rekla je na početku večerašnjeg, 15. po redu protesta, da od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića građani traže da sa Kalemegdana skloni sve ograde postavljene zbog izgradnje gondole.

"Ukoliko do utorka do 18 sati ne skineš sa Kalemegdana sve ograde koje si postavio da bi sagradio kojekakvu gondolu, sklonićemo ih mi", rekla je Anasonović.

Građani nose transparente "Hoćemo drveće, nećemo gondolu", "Šetamo za zdraviju prirodu i društvo"...

Autor: N1, Beta, Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.