Izvor: Radio 021, 26.Jan.2021, 19:06

Prepirka zbog sanacije bazena na Spensu: DS o pljački Novog Sada, SNS o "žutoj bandi"

Gradski odbor Demokratske stranke saopštio je, povodom katastrofalne sanacije bazena na Spensu, da prema njihovim informacijama, radove nisu izvodile firme sa kojima je gradska uprava zaključila ugovore o rekonstrukciji, te su pozvale na odgovornost one koji su ih zaključivali.

Kako se navodi u saopštenju, u rekonstrukciji nisu korišćeni materijali koji su bili predviđeni projektom, već jeftiniji i slabijeg kvaliteta. U Demokratskoj stranci poručuju da odgovornost za to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što je bazen neupotrebljiv i "u još gorem stanju nego što je bio pre početka propale obnove" snose gradonačelnik Miloš Vučević, nosilac posla firma "Maks kor", ali i preduzeće "Ensol" iz Beograda, koje je trebalo da obavlja nadzor radova.

Javnost je za probleme na Spensu saznala nakon otkrića portala 021.rs, kada smo objavili dokaze da je sanacija loše urađena.

Predsednik Gradskog odbora DS prof. dr Veljko Krstonošić kaže da je propala rekonstrukcija bazena na Spensu "još jedna velika korupcionaška afera u Novom Sadu koja zbog nastale štete i posledica po sport u gradu i građane nipošto ne sme biti zataškana". Kako navodi, pouzdano se zna da se radilo i na stubovima koji nose konstrukciju bazena, a stručnjaci što pre treba da kažu da li je konstrukcija pukla zato što je sanacija nosećih stubova nestručno urađena, usled sleganja tla ili zbog nekog trećeg razloga.

"Stručni nadzor je u obavezi da kontroliše kvalitet i kvantitet radova, materijala i ostalog, odnosno da garantuje da su svi poslovi obavljeni tačno onako kako je bilo i planirano. Kako su u ovom slučaju obavljeni poslovi nadzora, vidimo po tome što nije primećeno da se tokom radova konstrukcija bazena nagnula na jednu stranu, ili da radove ne izvode one firme kojim je posao bio poveren 'na papiru'. Najava Vučevića kako će tobože izvođač radova o svom trošku popraviti bazen je pokušaj da se afera zataška i sakrije sopstvena odgovornost, jer će troškovi sanacije biti vrlo veliki i taj posao će morati da obave kvalifikovane firme", navodi Krstonošić, zaključujući da "Maks kor" to ne može da realizuje, jer je registrovano za trgovinu električnim uređajima, a tokom čitave 2019. godine imali su ukupan prihod od 82 miliona dinara, dok je sama rekonstrukcija koštala 127 miliona.

Na ovo saopštenje Demokratske stranke reagovao je Gradski odbor vladajuće Srpske napredne stranke, odnosno Miloš Vučević, kao potpredsednik Glavnog odbora ove partije. Vučević je naveo da će čim tim stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka ustanovi gde su napravljeni propusti prilikom sanacije olimpijskog bazena na Spensu, i daju predlog za njihovo otklanjanje, zahtevati hitno utvrđivanje odgovornosti kako izvođača radova, tako i nadzornog organa i resornih članova Gradskog veća.

"Odgovorno tvrdim da niko neće biti pošteđen, ukoliko se utvrdi da je odgovoran za propuste. Novosađani će, nakon više decenija čekanja, konačno dobiti potpuno saniran bazen, i to ih dodatno neće koštati ni dinara više nego što je za taj posao već opredeljeno iz budžeta grada. Tako se ponaša odgovorna vlast Srpske napredne stranke. Za razliku od žute bande za vreme čije vlasti je bazen curio, a temperatura zimi bila kao u ledenoj dvorani. Za razliku od dokazanih eksperata za krađu čitavih bulevara, kuhinja za vrtiće, domova za decu ometenu u razvoju... I oni bi sada nekome da drže lekcije? Mogu, ali samo sebi sličnima, dokazanim lopovima. Novosađani su žutu bandu davno poslali tamo gde im je mesto, u političku istoriju grada", zaključuje Vučević.

Podsetimo, gradska vlast se sredinom oktobra hvalila rekonstrukcijom bazena na Spensu, ali kako se ispostavilo, bilo je prerano za slavlje. Dva meseca od proklamovanog "završetka" rekonstrukcije 021.rs je otkrio da se pojavila pukotina u olimpijskom bazenu i da dolazi do izlivanja vode. U međuvremenu su se dve firme koje su u okviru grupe ponuđača dobile posao na tenderu ogradile od ove sanacije. Više o čitavom slučaju čitajte na OVOM LINKU.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.