Pašalić: Nepristojno da zaštitnik građana ima toliku platu

Izvor: Radio 021, 30.Jul.2017, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Nepristojno da zaštitnik građana ima toliku platu

Novoizabrani ombudsman Zoran Pašalić smatra da je nepristojno da zaštitnik građana ima platu koju trenutno ima i navodi da će, između ostalog, izmenama Zakona o zaštitniku građana biti preispitan status zaštitnika građana i njegovih ovlašćenja, ali i visina njegovih primanja, kao i celog tima koji sa njim radi.

"Malo je nepristojno da zaštitnik građana ima tu platu koju ima, kada je prosečna plata u Srbiji 400 evra. A da pri tom, jer to uglavnom pada javnosti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << oči, to je plata zaštitnika i njegovih zamenika, svi drugi u zaštitniku građana imaju niže plate nego što imaju koeficijent po zakonu o državnim službenicima i nameštenicima", rekao je Pašalić.

On je dodao da će njegov predlog biti da se napravi, kako je rekao, fundamentalni rez i da se plate izjednače.

Plata zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti bila je i tema u Skupštini Srbije kada se raspravljalo o budžetu za 2017. godinu.

Poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović tada je podneo amandman na Zakon o budžetu, u kojem je tražio da se plata zaštitnika smanji, iako je ona regulisana Zakonom o zaštitniku građana koji propisuje da ombudsman ima pravo na platu jednaku onoj koju prima predsednik Ustavnog suda.

Autor: Agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.