Pašalić: Nepristojno da ombudsman ima trenutnu platu

Izvor: RTS, 30.Jul.2017, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Nepristojno da ombudsman ima trenutnu platu

Novoizabrani ombudsman Zoran Pašalić smatra da je nepristojno da zaštitnik građana ima platu koju trenutno ima i navodi da će, između ostalog, izmenama Zakona o zaštitniku građana, koje su neophodne, predložiti da se ona "izjednači na logičan nivo".
"Malo je nepristojno da zaštitnik građana ima platu koju ima, kada je prosečna plata u Srbiji 400 evra", kaže za Tanjug Pašalić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
I dok javnosti "pada u oči" plata zaštitnika i njegovih zamenika, Pašalić ističe da svi drugi u toj instituciji imaju niže plate, koeficijent, nego što imaju ostali po zakonu o državnim službenicima.
"Moj predlog će biti da se fundamentalno napravi rez u svemu tome i da se izjednači i stavi na jedan logačan nivo", rekao je Pašalić.
Na pitanje da li će poslušati poziv funkcionera Srpske napredne stranke da raspusti ceo kabinet i napravi diskontinuitet sa dosadašnjim radom Zaštitnika građana, Pašalić kaže da se svačiji rad, kao i njegov, treba preispitati, a onda da se preduzmu koraci.
"Prvo da razbijem iluziju ili dam pravu informaciju – zaštitnik građana nema kabinet, već je to jedan broj ljudi koji radi sa njim i gde se svačiji rad, kao naravno i moj, treba preispitati, a onda se preduzimaju koraci", objašnjava Pašalić i dodaje da će preispitati i preduzeti korake jer mu je to posao.
Kako kaže, kada dođete na neko mesto bez obzira koliko da je loše ili dobra organizacija koju ste nasledili vama je svakako cilj da tu organizaciju unapredite i da ona ide dalje, a to podrazumeva mnogo rada.
Govoreći o planovima, novoizabrani ombudsman navodi da se prvenstveno mora govoriti o delu koji je predviđen poglavljem 23 – izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana, o proširenju sistematizacije i novoj zgradi, jer postojeći kapaciteti ne odgovaraju potrebama.
"To je posao koji se mora uraditi u nekom periodu koji je logičan, ne prebrzo, ali se ne može ni dugo čekati. Sve drugo odnosi se na probleme građana, jer zaštitnik građana suštinski rešava probleme, u domenu onoga što mu zakon dozvoljava", ističe Pašalić.
Smatra da zakon treba da pretrpi određene promene koje se tiču mnogih segmenata od statusa samog zaštitnika građana, obima njegovih ovlašćenja, jasnog tumačenja pojedinih odredbi, plata...
Objašnjava i da je njegov cilj da institucija na čijem je čelu bude maksimalno dostupna svima prema kapacitetima koje ima.
"Ono što sam mogao da zaključim je da su kapaciteti takvi da ne mogu uvek da odgovore potrebama građana. Zato će jedna od mojih budućih delatnosti ići ka tome da se ti kapaciteti i potrebe usaglase u potpunosti", rekao je Pašalić.
"Ljudska prava u Srbiji se stalno poboljšavaju i napreduju i na tome treba raditi" 
Ombudsman ističe i da je teško navesti i nabrojati sve probleme sa kojima se građani suočavaju, jer pred tu instituciju dolaze problemi iz svih segmenta života.

"Mislim da postoje neke oblasti kojima bi trebalo više posvetiti pažnju poput radnog odnosa, položaja osoba sa invaliditetom i lica koje imaju određenih zdravstvenih problema", rekao je Pašalić.
Ocenjuje i da su ljudska prava u Srbiji u procesu u kome se stalno poboljšavaju i napreduju te da na tome treba raditi.
"Moj i posao cele ove institucije je da u narednom periodu idemo korak po korak, ali napred", rekao je Pašalić.
Najavljuje i da će za par dana na sajtu ombudsmana biti objavljeno kada će lično primati građane i dodaje da to nije baš bila praksa ranije.
Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana, Pašalić je rekao da one neće biti brze i za kratko vreme jer se moraju sagledati svi problemi i videti kako da se oni reše.
"Sada se već konsultujemo oko toga u kom domenu bi mogli da se krećemo", objašnjava Pašalić i dodaje da to nije ni malo lak posao i da bi bilo krajnje nezbiljno limitirati sa vremenom.
I dok se nada se da će u nekoliko narednih meseci to biti rešeno, kaže da će novi zakon morati da sačeka sledeću godinu.
"Treba definisati postojeća ovlašćenja ombudsmana" 
Na pitanje da li će insistirati na većim ovlašćenjima ombudsmana, Pašalić kaže da treba više definisati postojeća ovlašćenja i dati im pravu definiciju te da izmene i dopune zakona treba da omoguće još veću širinu u delovanju.

Kaže i da se autoritet stiče te da će u zavisnosti od njegovog rada imati podršku ili ne.
Pašalić se osvrnuo i na podatak da Skupština Srbije već treću godinu zaredom ne razmatra godišnji izveštaj o radu zaštitnika građana, ocenjujući da je reč o problemu koji je postojao pre njegovog dolaska.
Navodeći da je zakon apsolutno jasan, Pašalić je istakao da u sledeće periodu očekuje saradnju te da misli da neće biti problema.
Kaže i da sa svima – NVO, strukovnim udruženjima, institucijama u Srbiji – očekuje dobru saradnju.
"Mislim da ću u narednih desetak dana imati sastanke sa svim relevantnim faktorima koji čine državu", rekao je Pašalić.
Osvrćući se na događaje u Savamali, Pašalić kaže da je kancelarija zaštitnika građana taj slučaj ispratila, te da je on pravno i faktički završen još pre nego što je došao na čelo te institucije.
"Otišla je preporuka pre mog dolaska", podseća Pašalić.
Dodaje i da mu se ukazalo, prema onome što je čitao u izveštaju o radu zaštitnika građana, i da je dobra saradnja sa određenim institucijama, među kojima je i policija.
Kako kaže, kao što piše u izveštaju za prethodni period, pre njegovog dolaska, saradnja je bila dobra te da smatra da će biti još bolja.
Pašalić podseća i da zaštitnik građana ne kažnjava, kao i da ne može da komentariše rad drugih institucija, pogotovo ne onih čiji rad ombudsman ne kontroliše.
Kada je u pitanju slučaj u Potočarima, Pašalić kaže da je reč o predmetu koji je u radu i o kome će javnost biti obaveštena.
"Postoje procedualne mane, ali mislim da je rano govoriti dok se kompletno, ceo predmet, ne uradi valjano", zaključio je Pašalić dodajući da će predmet biti urađen najbrže moguće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Smanjite mi platu, nepristojna je!"

Izvor: Mondo, 30.Jul.2017

Nepristojno je da zaštitnik građana ima platu koju trenutno ima, smatra novoizabrani ombudsman Zoran Pašalić...On navodi da će, između ostalog, izmenama Zakona o zaštitniku građana, koje su neophodne, predložiti da se ona "izjednači na logičan nivo"..."Malo je nepristojno da zaštitnik građana...

Nastavak na Mondo...

Pašalić: Nepristojno visoka plata zaštitnika građana

Izvor: N1 televizija, 30.Jul.2017

Novoizabrani ombudsman Zoran Pašalić smatra da je nepristojno da zaštitnik građana ima platu koju trenutno ima i navodi da će, između ostalog, izmenama Zakona o zaštitniku građana biti preispitan status zaštitnika građana i njegovih ovlašćenja, ali i visina njegovih primanja, kao i celog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.