Izvor: Radio 021, 11.Jun.2019, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ninamedia: Čak 89% građana protiv članstva u NATO

Čak 89 odsto gradjana ne podržava ulazak Srbije u NATO, ali većina anketiranih nije upoznata sa činjenicom da na teritoriji niti jedne države koja je članica NATO-a nije bilo rata, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija Ninamedia, u okviru projekta Atlantskog saveta Srbije "Evroatlantske integracije u očima srpskih medija", koje je predstavljeno danas u Novom Sadu.

Istraživanje koje je sprovedeno krajem maja i početkom juna pokazalo je da više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od 70 odsto ispitanika ne podržava članstvo Srbije u NATO zbog bombardovanja iz 1999. godine.

Pokazalo je i da 73 odsto ispitanika nije bilo upoznato sa činjenicom da na teritoriji država koje su članice NATO-a nije bilo ratova, otkako su članice tog saveza. Novinar Milivoje Mihajlović rekao je da u tabloidnoj štampi dominira potpuno negativna slika o NATO i dodao da je bolja slika o tom savezu u Srbiji bila pre 12 godina.

"Od kraja 2007. godine iz javnog diskursa nestaje sintagma 'evroatlantske integracije' i ostaju samo 'evropske integracije', što je bio jasan znak da je to politika državnog vrha", kazao je Mihajlović.

Dodao je da je Srbija okružena zemljama koje su članice NATO, a NATO snage su u ovom trenutku jedine snage koje mogu da zaštite bezbednost Srba na Kosovu. "Istovremeno, u medijima gotovo da nema vesti o učešću srpskih snaga u vojnim vežbama NATO i u mirovnim misijama", naveo je Mihajlović.

Novinar Milan Mišić rekao je da tabloidi u Srbiji diktiraju opštu atmosferu u društvu pa tako i stav gradjana.

"Ogromna je razlika izmedju onoga što mediji objavljuju i zvanične politike države. Glavna poruka tabloida je da NATO želi da nas uništi, a Rusija i Putin da nas zaštite, što nema nikakve veze sa realnošću", ocenio je Mišić.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da ga rezultati istraživanja ne iznenadjuju jer gradjani Srbije nisu zaboravili vojnu intervenciju NATO-a iz 1999. godine.

"Primećujemo da broj vesti o NATO raste, ali one ostaju uglavnom negativne, bez obzira na činjenicu da NATO i Srbija sve više saradjuju kroz vojne vežbe, ali i da ukupna saradnja napreduje", naveo je Skot. Dodao je da je važno da novinarstvo u Srbiji bude zasnovano na činjenicama, ali je ocenio da u Srbiji ima medija koji "jednostavno ne žele" da objavljuju pozitivne vesti o NATO.

Norveški ambasador Arne Bjornstad rekao je da NATO treba da se suoči sa izazovima i da promeni negativnu sliku o sebi u Srbiji.

"Ono što se desilo 1999. godine je glavni razlog za takvu negativnu sliku. S druge strane, NATO je vojni ali i politički savez, koji pruža mogućnosti unapredjenja tehnologija i učešća u humanitarnim akcijama. NATO je velika porodica transatlantskih zemalja", naveo je Bjornstad. Prema njegovim rečima, potrebno je više govoriti o tome kakve sve koristi Srbija ima od saradnje sa NATO.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Tabloidi u Srbiji kreiraju sliku o NATO

Izvor: VOA, 11.Jun.2019

Atlantski savet Srbije predstavio je danas istraživanje koje pokazuje da je 89 odsto građana Srbije protiv članstva u NATO, dok samo 11 odsto ispitanika podržava ulazak u Severnoatlantsku alijansu. Istraživanje "Evroatlantske integracije u očima srpskih medija" pokazuje da se 70,2 odsto građana...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.