Izvor: Radio 021, 28.Maj.2020, 07:09

Mreža bot naloga povezana sa SNS brani SPC u Crnoj Gori

Digitalni forenzički centar (DFC) Atlantskog saveza Crne Gore otkrio je mrežu bot naloga povezanih sa Srpskom naprednom strankom i njenim liderom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše Radio slobodna Evropa.

Kako navodi RSE, ova organizacija u periodu od 14. do 20. maja ove godine utvrdila je 2.025 objava od 637 bot profila. Objave su sadržale ključnu reč "Crna Gora" i korisničko ime predsednika Srbije na Tviteru @avucic.

Poruke koje su se tu mogle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pronaći bile su ovog tipa: Srpski narod u Crnoj Gori trpi progon i tiraniju, a glavni krivac za to je predsednik (Milo) Đukanović; crkve u Crnoj Gori su srpske i tako će ostati, a Srbija mora zaštiti Srbe u Crnoj Gori.

Milan Jovanović iz DFC-a kaže za Radio slobodna Evropa (RSE) da su objave plasirane koordinisano, a da su intenzivirane 14. maja nakon poslednjih tenzija u Crnoj Gori, izazvanih privođenjem episkopa Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC). Oni su privedeni zbog učešća u litijama koje su bile zabranjene merama zaštite od virusa korona.

RSE je pre tri dana uputila Upravi policije pitanje da li prate ove pojave, ali odgovor nisu dobili. U Ministarstvu javne uprave Vlade Crne Gore rekli su za RSE da ta oblast nije njihova nadležnost.

Kako prenosi RSE, Jovanović iz DFC-a je upitan kako su prepoznali botove, na šta je on rekao da je od ukupnog broja tvitova njih 1.620 bilo retvitovano (deljeno na svom profilu) što je glavna karakteristika takvih naloga i mreža.

"To nedvosmisleno govori da je cilj bio povećanje dometa postojećeg sadržaja, a ne kreiranje novog ili originalnog", precizira Jovanović.

Pojasnio je da je vizuelnom analizom utvrđena povezanost svih naloga u mreži koja je pokazala da osim zajedničkih tema postoji i veza sa profilom SNS-a, što znači da svi nalozi prate nalog Vučića i imaju interakciju, bilo da se radi o lajkovima ili retvitovima.

Ceo tekst Radija slobodna Evropa možete čitati OVDE.

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.