Izvor: Radio 021, 30.Maj.2020, 20:00

Lufthanza pristala na kompromis Vlade i EU za pomoć od devet milijardi evra

Nemačka vodeća aviokompanija Lufthanza pristala je na kompromis koji je postignut između vlade i Evropske unije, prevazilazeći veliku prepreku ka konačnom odobrenju pomoći iz Berlina u iznosu od 9 milijardi evra.

Lufthanza je saopštila da je pristala na postignuti kompromis između Nemačke i EU u kome će aviokompanija morati da se odrekne nekoliko dragocenih slotova, odnosno dozvoljenih vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sletanja i poletanja na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

Novinska agencija DPA navodi da je na kompromis pristala i nemačka vlada. Vlada je u ponedeljak najavila paket pomoći kako bi pomogla Lufthanzi, koja se, poput većine aviokompanija, bori sa problemima tokom pandemije koronavirusa.

Međutim, EU je usvojila uslove, rekavši da rešenja moraju da sadrže mere koje će odražavati ravnopravne uslove za ostale kompanije. Specifičnosti zahteva EU nisu saopštene, ali iz Lufthanze su rekla da su obaveza na koje je pristala manje u odnosu na početne planove, prenosi DPA. Prema sporazumu, avio-kompanija mora da ukloni do četiri letelice sa dva aerodroma, što je ekvivalent tri prava na poletanje po danu i tri prava na sletanje po avionu, kako bi omogućili konkurenciji da preuzmu slotove, saopštila je aviokompanija.

Slotovi će se dodeliti putem licitiranja, a očekuje se da su zainteresovane i niskobudžetne aviokompanije sa Rajener i Izidžet.

Nadzorni odbor Lufthanze sada mora da odobri kompletan paket pomoći, uključujući uslove, a nemačka vlada mora da finalizuje svoje planove sa Evropskom komisijom.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Brisel i Berlin dogovorili paket za SPASAVANJE nemačke aviokompanije

Izvor: Blic, 31.Maj.2020, 16:06

Evropska komisija i Vlada Nemačke postigli su kompromis o paketu pomoći za Lufthanzu vredan devet milijardi evra, nakon što su pregovori umalo propali usled zahteva Brisela da avio-prevoznik proda deo vrednih aerodromskih slotova, piše Fajnenšl tajms, a prenosi Nova ekonomija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.