Italija: Dozvoljeno političkog protivnika nazvati nacistom

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Dozvoljeno političkog protivnika nazvati nacistom

U italijanskim političkim obračunima dozvoljeno je protivnika nazvati nacistom, odlučio je sud u Torinu.

To ne predstavlja krivično delo, već taj izraz teba shvatiti "elastično i u primerenom kontekstu", navodi se u presudi.

Sud je odbacio tužbu za klevetu koju je protiv Paola Ferera, sekretara Stranke komunističke obnove, i ministra za socijalna pitanja u nekadašnjoj vladi Romana Prodija, podneo Mateo Salvini, lider Severne lige. Ferer je Salvinija nazvao nacistom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a sud je odlučio da "karakterizacija političkog protivnika, koju je naveo na svom Fejsbuk profilu, prema italijanskom krivičnom zakonu ne predstavlja klevetu i povredu časti".

Komentarišući neke Salvinijeve političke izjave za koje smatra da su populističke i ksenofobne, Ferero je napisao da lider Severne lige "nije šakal, jer strvinari deluju prema životinjskom instinktu". Naprotiv, on je ocenio da Salvino "deluje proračunato, poput nacista, koji su tridesetih godina prošlog veka alarmirali javnost pred navodnom `masonsko-jevrejskom zaverom`".

Sud smatra da je Ferero samo podsetio na strategiju Hitlerove stranke, koja je na početku svog političkog pohoda na vlast, kako bi dobila podršku javnosti, izmišljala navodne krivce za katastrofalno društveno i ekonomsko stanje.

U večnim oblicima blaćenja političkih protivnika u Italiji "nacista" je češće korišćen izraz od "fašiste", jer je fašistički pokret nastao u Italiji, a nacistički, kasnije, u Nemačkoj. Ferero je u jednoj polemičkoj reakciji Salvinija nazvao i "fašistom trećeg milenijuma".

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.