Fiskalni račun za privatno ali i društveno zdravstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni račun za privatno ali i društveno zdravstvo

NOVI SAD - Ne stišavaju se negodovanja lekara zbog uvođenja fiskalizacije u zdravstvo od 1. juna, a na šta ih obavezuje zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojen 2005. godine.

Mišljenja su da bi taj posao trebalo odgoditi u vreme ekonomske krize, a privatni lekari bi želeli da budu pod okriljem zdravstvenog fonda, odnosno da bude izjednačeno privatno i društveno zdravstvo.

Stav lekarske komore Srbije za Radio Novi Sad izneo je predsednik Komore Zoran Bulatović. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Zabeležila novinarka Radio Novog Sada Milana Belić.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je siguran da će sve državne zdravstvene ustanove koje naplaćuju usluge koje nisu u paketu obaveznog zdravstvenog osiguranja u ponedeljak imati fiskalne kase.

Pune četiri godine lekari su bili izuzeti iz fiskalizacije, od 1. juna to izuzeće prestaje i ne vidim način da neko od danas do ponedeljka izdejstvuje neprimenjivanje Uredbe Vlade Srbije o obavezi evidentiranja prihoda, kaže on.

Argumentacija koju sam čuo od Lekarske komore i Udruženja privatnih lekara, koji se toliko opiru fiskalizaciji, prilično je tanka. U suštini se svodi na tehničke stvari koje uopšte ne stoje, naglasio je Milosavljević.

On kategorički tvrdi da nije tačno da se uvođenjem fiskalnih računa narušava privatnost pacijenta, jer na računu nema imena i prezimena. Nije, takođe, tačno da uvođenje kasa otvara problem kućnim posetama, jer lekar kasnije iz ordinacije može da pošalje pacijentu izveštaj i račun. A, nije tačno ni da nema jedinstvene nomenklature prema kojoj bi se fiskalizovale usluge u zdravstvu.

Ministar zdravlja kaže da nema procenu koliko novca se "vrti" u privatnoj praksi, zato što nema evidencije. Ali, ako je ukupno dve milijarde evra u čitavom sistemu zdravstvene zaštite onda je kod privatnika bar trećina od toga. U državnoj ustanovi se kroz instituciju dopunskog rada prikupi između pet i 15 odsto ukupnog prihoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.