Fijasko socijaldemokrata na izborima u Švedskoj, ekstremna desnica sve jača

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2018, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijasko socijaldemokrata na izborima u Švedskoj, ekstremna desnica sve jača

Švedske vladajuće socijaldemokrate zabeležile najgori izborni rezultat, dok je antiimigrantska partija postala treća po jačini u parlamentu.

Prema više od četiri petine prebrojanih glasova, izborna komisija je saopštila da su socijaldemokrate na jučerašnjim izborima dobile 28,1 odsto glasova, što će izvesno značiti gubitak značajnog broja poslaničkih mesta i pored toga što su pojedinačno najjači.

Partija Umereni je zauzela drugo mesto s 19,2 odsto glasova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dok su ekstremno desne Švedske demokrate dobile poverenje 17,9 odsto Šveđana.

Švedske demokrate su na prethodnim izborima pre četiri godine imale 13 odsto glasova. Rezultati znače da je nemoguće da neka partija osvoji većinu mesta u parlamentu. Mogle bi proći nedelje i meseci pre nego što se formira vladajuća koalicija. I blok oko socijaldemokrata i blok desnog centra su isključili mogućnost koalicije sa Švedskim demokratama.

Lider švedske opozicione partije desnog centra, Ulf Kristerson, pozvao je socijaldemokratskog premijera Stefana Levena da podnese ostavku.

"Ova vlada je istrčala svoju trku. Sada bi trebalo da podnese ostavku", rekao je Kristerson u obraćanju na stranačkom skupu.

Švedski premijer Stefan Leven pak poručuje da će ostati na toj funkciji, nakon što je njegova stranka levog centra zabeležila najgore izborne rezultate. Leven, koji je na čelo švedskih socijaldemokrata došao 2012. godine, a premijer postao 2014. godine, naveo je da su rezultati izbora "još uvek nejasni", ali je priznao da bi formiranje naredne vlade moglo potrajati. Onima koji ga podržavaju je poručio da je "sada na političkim strankama da odgovorno sarađuju i da formiraju jaku vladu".

AP je ocenio da će ovo biti među najnepredvidijim i najuzbudljivijim izbornim trkama viđenim u ovoj skandinavskoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, a razlog je - žestoka debata o migraciji koja je obeležila kampanju.

Jučerašnji izbori su bili prvo izjašnjavanje Šveđana otkako je vlada 2015. dozvolila ulazak 163.000 migranata u zemlju s 10 miliona stanovnika. Iako je to mnogo manji broj migranata nego što je te godine primila Nemačka, ipak je bio najveći broj primljenih migranata po glavi stanovnika u Evropi.

Švedske demokrate i njihov lider Džimi Akeson su radili na promeni svog neonacističkog imidža dok su istovremeno rušili konvencije o tome šta Šveđani mogu otvoreno da kažu o imigraciji i integraciji a da ne budu označeni kao rasisti.

Mogućnost rasta te partije je izazvala brigu mnogih Šveđana o eroziji humanitarnih vrednosti koje su dugo vremena bile osnova identiteta njihove zemlje.

"Ovi izbori su referendum o našem blagostanju. Takođe se radi o pristojnosti, o pristojnoj demokratiji (...) i sprečavanju da Švedske demokrate, ekstremistička, rasistička partija, imaju ikakav uticaj u vladi", rekao je premijer Švedske Stefan Leven.

Na mitingu održanom u subotu, Akeson je kritikovao Levenovu vladu jer je imigrante stavila ispred potreba švedskih građana.

"Vlada koju imamo je tokom ove četiri godine za prioritet imala tražioce azila", rekao je on, uz dugački spisak stvari za koje je tvrdio da ih vlada nije učinila za švedsko društvo zbog migranata.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.