Teško do cenzusa

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško do cenzusa

Beograd -- Predstavnici novoformiranih stranaka uvereni da imaju velike šanse da pređu cenzus. Analitičari smatraju da su za to male šanse, piše "Danas".

Pored parlamentarnih i velikih stranaka, u izbornu utakmicu će se, kako sada stvari stoje, umešati i nove, tek osnovane stranke, ali i one čija se registracija tek očekuje. Reč je o pokretu Bogata Srbija, "Dverima" , Zelenima, ali i o Novoj socijaldemokratiji Dušana Janjića.

I dok su predstavnici ovih stranaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvereni da imaju velike šanse da pređu cenzus, dotle analitičari navode da novoformirane partije mogu da odvuku tek nekoliko desetina hiljada glasova.

Dušan Janjć, lider Nove socijaldemokratije, smatra da analitičari nisu u pravu."Analize se prave na osnovu postojećeg stanja, a istraživanja su po pravilu izveštaji o prošlosti i onome što se dogodilo. Nove stranke nemaju prošlost, pa prema tome i ne može da se unapred procenjuje njihov uspeh na budućim izborima", objašnjava Janjić i dodaje da su i u Novoj socijaldemokratiji svesni da na izborima ne mogu da osvoje većinu glasova, ali da je sve pitanje taktike.

On napominje i da nikada ne bi ušao u pravljenje stranke da nije bio siguran da su trendovi takvi da vode ka definitivnom nestanku DOS i jačanju socijalne solidarnosti.

Pokret Bogata Srbija izaći će samostalno na sledeće izbore i kako tvrdi predsednik pokreta Zaharije Trnavčević, biće to jedna od pobedničkih stranaka. Ovaj pokret već je krenuo u žestoku izbornu kampanju i sopstveno promovisanje po Srbiji, kako bi građane upoznao sa programom i ciljevima.

U ovom pokretu su svesni da nisu poznati kao stranka, ali se uzdaju u svoje poznate ljude. Za razliku od ovog pokreta, stranka Zeleni zna da nema prepoznatljive ljude, ali se uzda u njihovu stručnost i svoj program, čija je osnova zaštita životne sredine.

Uz ove tri stranke i udruženje "Dveri" - Pokret za život Srbije aktivno se preporučuju građanima kao jedna od opcija za koju bi moglo da se glasa na sledećim parlamentarnim izborima.

U ovom pokretu navode da su "Dveri" odlučile da uđu na političku scenu Srbije, ali ne kao politička stranka, već kao inicijator novog narodnog dogovora.

"Cilj ovakvog ulaska u politički život je želja da se oko zajedničkog dogovora okupe svi oni kojima je Srbija pre svega", navode u ovom Pokretu. Valja imati na umu i da je Savez samostalnih sindikata Srbije najavio politički angažman i učešće na predstojećim parlamentarnim izborima.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je teško očekivati da će ovoga puta neko napraviti iznenađenje i ući u parlament. On navodi, ipak, da je nada besplatna i da svi mogu da probaju.

"Njihov uspeh na izborima zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji faktor je sposobnost građana da se uopšte zainteresuju za politiku. Ta sposobnost u ovom trenutku nije velika, narod je prezasićen i u velikoj meri razočaran onim što mu se događa. Zato smatram da nije dobar trenutak za formiranje političkih stranaka", ocenjuje Stanković i dodaje da male i nove stranke sigurno mogu da odvuku nekoliko desetina hiljada glasova, ali da time neće ugroziti neke veće stranke, jer glasovi koji se na taj način raspu na kraju će preko Dontovog količnika pripasti najjačima.
Pogledaj vesti o: Nova socijaldemokratska stranka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.