Petrovaradinci imaju najduži životni vek

Izvor: Novine novosadske, 17.Okt.2012, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrovaradinci imaju najduži životni vek

Petrovaradin iz vazduhaNajduži prosečni vek u Srbiji je u okolini Zlatibora i na zapadu zemlje, dok je životni vek građana prosečno najkraći u Vojvodini.
Najdugovečnija mesta u Srbiji su Žitorađa, gde ljudski vek traje u proseku 77,6 i Petrovaradin sa 77,2 godine.
Najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << godina u proseku dožive žitelji Bele Crkve, Alibunara, Novog Kneževca i Nove Crnje. Južnom Banatu uz rame su Bečej, Čoka, Bačka Topola, Mali Iđoš. Prosečan život u ovim mestima jedva da premašuje 70 godina.
Ovo su rezultati dobijeni na osnovu najsvežijih podataka Republičkog zavoda za statistiku o očekivanom trajanju života, koji se odnose na prošlu godinu. Oni su potvrdili staru statističku tezu da Vojvođani žive prosečno najkaraće, a da se godine najlakše nižu u Zlatiborskom, Rasinskom i Moravičkom okrugu.
Životni vek u Srbiji prosečno traje 74,22 godine, žene žive u proseku oko 76,8 godina, a muškarci 71,6 godina. Na dužinu ljudskog veka, prema oceni stručnjaka, utiče kvalitet života, standard, nivo zdravstvene zaštite i čistoća životne sredine.
Demograf Ivan Marinković, međutim, nepoverljiv je prema očekivanoj dužini trajanja života i kaže da ovaj pokazatelj nije ogledalo stvarnog stanja. – Procene o životnom veku u određenim delovima zemlje biće moguće tek kada svi građani Srbije budu imali približno istu zdravstvenu zaštitu – smatra Marinković.
Izvor: Novosti.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Novine novosadske...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrovaradinci imaju najduži životni vek

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2012

Najduži prosečni vek u Srbiji je u okolini Zlatibora i na zapadu zemlje, dok je životni vek građana prosečno najkraći u Vojvodini.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.