Premijer objavio rat duvanu

Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer objavio rat duvanu

17.10.2012. -

Do kraja oktobra vlada Rusije razmotriće zakon o zabrani pušenja na javnim mestima od 2015. godine, saopštio je premijer Dmitrij Medvedev u svom blogu. Epidemija pušenja uvećava se u Rusiji već 20 godina, a njene posledice su bolesti pluća, rak, infarkti i moždani udari, što skraćuje životni vek ruskih građana u proseku za 10 godina.

Svake godine čitav grad nestaje s karte zemlje zbog duvana, podvukao je Medvedev. Deca prvi put uzimaju u ruke cigaretu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sa 11 godina. Trećina tinejdžera zatim puši redovno.To su posledice reklame cigareta, ubeđen je premijer. Tačnije duvanske kompanije su uvećale prodaju pre svega na račun žena i dece. Ukupno ima 44 miliona ruskih građana zavisnih od duvana, tačnije trećina stanovništva. A na kraju stradaju i oni koji ne puše, ali su primorani da udišu dim cigareta. Kod njih se pojavljuju bolesti pluća, pogoršava se pamćenje, pojavljuje se glavobolja.

Nacrt zakona protiv pušenja ministarstva zdravlja bio je dat vladi 31. avgusta. On je prošao potrebna usaglašavanja. Dokument zabranjuje prodaju cigareta u kioscima, demonstraciju duvanskih proizvoda i pušenja u novim audiovizuelnim delima za decu. Primer drugih zemalja pokazao je efektivnost ovakve strategije, primećuje narkolog Aleksej Nadeždin.

- U mnogim evropskim zemljama i SAD broj pušača bitno se smanjio. Treba uvoditi strogu administrativnu odgovornost za pušenje i pratiti da organi reda kontrolišu poštovanje ovih zakona. Nedavno sam se vratio iz Istične Evrope. U većini javnih lokala tamo se ne puši, i to nikome ne smeta da se odmara.

Aktualna inicijativa protiv pušenja u Rusiji nije prva. 2002. godine stupio je na snagu zakon koji zabranjuje pušenje na radnim mestima, u saobraćaju, zdravstvenim ustanovama i obrazovnim ustanovama. Bila je ograničena i reklama cigareta, a natpisi na kutijama o štetnosti pušenja su postali krupniji. Ali to nije zaustavilo nikotinsku epidemiju. I ne radi se samo o jakom duvanskom lobiju, već i o navikama ljudi. Veto na pušenje nije dovoljan, treba naučiti ljude da vode zdrav način života, govori psiholog Igor Kuzičev.

Po obimu duvanskog tržišta Rusija zaostaje samo za Kinom. Rusko tržište su podelile 4 strane kompanije, podvukao je Medvedev. Vreme je da se zabrani reklama cigareta i da se povećaju akcize za njih, ubeđen je premijer. Povećanje ovog poreza će dodati novac budžetu zdravstvene zaštite i omogućiti da se uvećaju izdvajanja za programe odustajanja od pušenja. Ali biće teško suprotstaviti se duvanskom lobiju, između ostalog zato što će se mediji lišiti novca od reklame cigareta, ističe ekonomista Maksim Kozirev.

- Duvanski biznis će se suprotstavljati u toj meri u kojoj bude moguće. Na kraju ćemo dobiti neku kompromisnu varijantu zakona. Pitanje je ko će pobediti, čiji argumenti će biti relevantniji – tkva odluka će na kraju i biti izabrana.

Između ostalog predstavnici duvanskog lobija već negoduju. Povećanje akciza za duvan preti uvozom švercovanih cigareta u zemlju, govori glavni urednik informacione agencije Ruski duvan Maksim Koroljov.

Pitanje je da li će tržište ostati legalno ili će delimično preći pod kontrolu kriminala. Produkcija će se prodavati ilegalnim kanalima, pošto nacrt zakona predviša zabranu trgovine cigaretama u kioscima, zabranu da prodavnice površine manje od 50 kvadratnih metara trguju duvanom.

Ipak šverc se može preseći, ubeđeni su eksperti. Tim pre što je sada u Rusiji proglašen rat protiv švercovane robe. Najvažnije je konačno uraditi ono što je urađeno u drugim zemljama – istrebiti masovno pušenje.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruska vlada odobrila zakon o ograničavanju pušenja

Izvor: Blic, 18.Okt.2012, 15:19

Moskva - Ruska vlada danas je odobrila zakonski projekat kojim se po etapama uvodi zabrana pušenja na javnim mestima i pooštrava kontrola reklame i prodaje duvanskih prozivoda...Zakon predviđa zabranu prodaje cigareta na kioscima, kao i konzumiranje cigareta u videoprodukciji namenjenoj deci...Premijer...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.